Медикамент, съдържащ херпесен вирус, лекува успешно рак на кожата

Медикамент, съдържащ херпесен вирус, лекува успешно рак на кожата

Медикамент, съдържащ херпесен вирус, лекува успешно рак на кожата

Пациенти с агресивна форма на рак на кожата успешно са лекувани с медикамент, базиран на херпесен вирус. Експериментът може да проправи път към създаването на ново поколение противоракова терапия,пише The Guardian.

Резултатите са постигнати в рамките на тестове на “вирусотерапия”, при която една болест се използва в борбата срещу друга. Ако бъде одобрено, лекарството, наречено T-VEC, би могло да е широко достъпно за пациенти с рак от следващата година, предвиждат учени.

„Това е многообещаваща терапия. За пръв път вирусотерапия постига успех в трета тестова фаза”, казва Кевин Харингтън от Института за ракови изследвания в Лондон, който ръководи проекта

По време на опитите, включващи над 400 пациенти с агресивен меланом, един от всеки четирима е реагирал на лечението, а 16 процента са все още в ремисия след шест месеца. Около 10 на сто от подложилите се на терапията пациенти са в “пълна ремисия”, като при тях няма следи от туморни образувания. Смята се, че болестта е излекувана, ако не се появи рак пет години след поставянето на диагноза.

Резултатите са окуражаващи, отбелязва Харингтън, тъй като всички пациенти са имали меланома, неподлежащ на хирургическо отстраняване и терапия с конвенционално лечение. Новата терапия се базира на генетично неутрализиран херпесен вирус, модифициран да не произвежда протеина, позволяващ му да заразява здрави клекти. Раковите клетки произвеждат собствена версия на блокирания протеин, което позволява на модифицирания вирус да се развива в злокачествената тъкан. Херпесът се размножава активно в раковите клетки, докато ги разруши и излезе в заобикалящата ги среда, с което пък предизвиква вторична имунна реакция срещу тумора.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ