Откриха втори древен надпис на маите със споменаване на 2012 г.

Откриха втори древен надпис на маите със споменаване на 2012 г.

Откриха втори древен надпис на маите със споменаване на 2012 г.

Мексиканският археологически институт, който отрича теориите, че древните маи са предрекли края на света през 2012 г., призна, че съществува повторно назоваване на тази година върху каменен отломък, изваден от разрушен град в южно Мексико, съобщи „Асошейтед прес“.

 Националният институт по антропология и история отдавна поддържа тезата, че слуховете за края на света или световен катаклизъм в края на декември 2012 г. са западна интерпретация на календара на маите.

 Повечето експерти се позовават на едно, известно досега назоваване на въпросната дата в текст с писмеността на маите - каменна плоча от обекта Тортугуеро. В изявлението на института се посочва, че фактически има още едно посочване на тази дата върху отломък от разположения наблизо разрушен град Комалкалко.

 В древния календар на маите се посочва, че краят на света ще настъпи на 21 декември 2012 г. Цивилизацията на маите, обитавали Централна Америка, процъфтявала от 6 до 9 в. Те са известни с изключително точните си познания по астрономия и космология като водели календар, показващ циклите на луната, слънцето и планетите и предсказващ лунните и слънчевите затъмнения за хиляди години напред в бъдещето. Този точен календар мистериозно приключва на 21 декември 2012 г.

 В календара е описано, че на 21 декември 2012 г. слънцето ще се издигне до центъра на Млечния път, посочен като черна дупка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ