Болестта на Алцхаймер може да се дължи на инфекции

Болестта на Алцхаймер може да се дължи на инфекции

Болестта на Алцхаймер може да се дължи на инфекции

Токсични останки от опити на мозъка да се бори с инфекция водят до заболяване от aлцхаймер. Тази хипотеза идва от провокативно ново изследване на научен екип на Харвардския университет в САЩ, съобщава вестник "Ню Йорк Таймс". 

Според учените, това би обяснило произхода на малките черни плаки - мистериозни твърди малки топчета, които бележат като шарка мозъците на хората с такава диагноза. 

Проучването все още е в ранна фаза на развитие, но експертите в областта са склонни да вярват, че ифекции може да причиняват тежката болест със загуба на паметта, която покосява милиони хора по света и за която се смята, че ще обхваща в бъдеще европейците на далеч по-ранна възраст от предшестващите ги поколения. Смята се, че инфекциите, които е възможно да причиняват болестта на Алцхаймер, може да са включително твърде леки, за да излъчват симптоми. Те може да провокират остра реакция на отбрана на мозъка, която води до белези в него. 

Идеята е изложена с данни на научната група от "Харвард", публикувани в журнала Science Translational Medicine. Хипотезата би имала фундаментално влияние върху предотвратяването и лечението на дегенеративната мозъчна болест, ако бъде доказана. 

Харвардските учени докладват за сценарий, който идва сякаш от научно-фантастичен филм. Вирус, гъбички или бактерии, се прокрадват в мозъка, преминават пред мембраната му - кръвно-мозъчната бариера, която става все по-пропусклива с напредването на възрастта. Отбранителната система на мозъка се впряга да спре нападателя като прави лепкава мрежа от протеини, наречени бета амилоид. Микробът, също както муха в мрежата на паяк, се хваща в примката и умира. Това, което остава в мрежата, е плаката, която е белегът на болест на Алцхаймер. 

За момента научният екип е потвърдил хипотезата в неврони, отгледани в петриево блюдо и в кръгли червеи, плодови мухи и мишки. Има още много работа по проекта, за да се установи със сигурност дали такова нещо се случва в човешкия мозък. Предвидени са планове и финансиране, включително проект с множество научни центрове за изследване на човешки мозъци.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ