"Харвард" създаде силиконов робот под прикритие (видео)

Учените от университета „Харвард” в САЩ създадоха изумителен, гъвкав робот, който се слива със заобикалящата го среда, където и да отиде.

Идеята на пълзящия гумен механизъм е вдъхновена от способностите на сепията и октопода. Тези животни могат да контролират появата си. Прокрадват се в непозната среда, сливат се с нея и така минават под прикритие, способни да станат невидими дори от инфрачервените камери, обяснява The Australian.

Спонсорираната от Пентагона умна технология по същия начин си изгражда камуфлаж, поставена в нова среда. Тя е последният, разработен вид от серията на т.нар. американски софт машини – силиконови роботи, създадени от полупрозрачни полимери. В прототипа има вграден фин лист от специален силикон с микроскопични канали, в които преминават цветни течности. Те са напомпвани в такъв вид, че роботът да имитира цветовете и моделите на околната среда по перфектен начин.

Устройството е с дължина 13 см и има четири „крака”. Как то се движи и слива със средата си можете да видите в клипа след този текст. Повече за проекта можете да разберете, като кликнете тук и тук

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ