Учени:Чаша червено вино на ден овладява диабета

Учени:Чаша червено вино на ден овладява диабета

Учени:Чаша червено вино на ден овладява диабета

Една чаша червено вино на ден е достатъчна за овладяване на диабета, смятат учени, цитирани от британския вестник Telegraph.

Проучване сред пациенти-въздържатели сочи, че консумиращите по една чаша от изисканата напитка на вечеря спят по-добре, имат по-малко сърдечни проблеми и по-нисък холестерол от почитателите на водата или бялото вино.

Екипът е изучавал 224 участници, страдащи от диабет от втори тип – формата, свързана със затлъстяването, – в продължение на 2 години. Пациентите са били разделени в три групи в зависимост от консумираната напитка – минерална вода, червено вино или бяло вино, – от която са приемали по 150 милилитра на вечеря.

Според учените, в основата на резултатите стоят полезните антиоксиданти в тъмното грозде, наречени феноли.

Както червеното, така и бялото вино  подобряват контрола на кръвната захар сред носителите на гени, които пречат на бързото метаболизиране на алкохола. Нито една от двете напитки не оказва негативно влияние върху кръвното налягане, чернодробната функция, теглото или симптомите на диабета.

„Приемът на умерени количества вино – особено червено – като част от здравословната диета на диабетиците е безопасен и дори понижава кардио-метаболитния риск“, допълва професор Шай.

Като цяло диабетиците са по-предразположени към развиването на сърдечносъдови заболявани и при тях нивото на „полезен“ холестерол е по-ниско. Поради липсата на достатъчно дългосрочни проучвания, мненията за въздействието на умерената консумация на алкохол от диабетици продължават да си противоречат.

 

 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ