10 въпроса, на които повечето днешни студенти не могат да отговорят

10 въпроса, на които повечето днешни студенти не могат да отговорят

10 въпроса, на които повечето днешни студенти не могат да отговорят

Общата култура на днешните млади в областта на историята, географията, културата, науката, изкуството силно куца, биха възкликнали представителите на поколението Х, които през 80-те години на миналия век са били студенти.

Изследване потвърждава опасенията им. Професорите от университета в Кент Джон Дънлоски и Катрин Раунсън направили мащабна оценка на нивото на обща култура на днешните студенти и сравнили резултатите с аналогични тестове, проведени от Томас Нелсън и Луис Наренс през 1980 г. Използвайки същите 300 въпроса, които Нелсън и Наренс задали навремето, Дънлоски и Раусън се опитали да установят новите норми на обща култура. За никого няма да е изненада един от основните им изводи – повечето студенти днес нямат базисни знания за неизменни и основополагащи факти от областта на географията, историята, естествознанието, математиката, изкуствата. Така например, данните от изследването им показват, че по-малко от 5% от анкетираните студенти знаят, че Мария Кюри е открила химичния елемент радий, че Евклид е Бащата на геометрията, че Моцарт е написал операта „Дон Жун”, че сър Артър Конан Дойл е автор на разказите за Шерлок Холмс и че Алфред Нобел е изобретил динамита.

Нататък става още по-лошо! В изследването от 1980 г. фактът, че Париж е столица на Франция е на шеста позиция от гледна точка на правилно посочен отговор. В сегашното изследване се срива на 23 позиция. Също „толкова” утешителен е фактът, че 30% от участниците в сегашната анкета предполагат, че Багдад е столица на Афганистан, а 6% смятат, че Найроби е столица на Африка. 21% са убедени, че Будапеща е столица на Индия, а 12 % твърдят, че Еверест е връх в Апалачите.

Колкото до позитивните моменти, Дънлоски и Раусън установили, че мнозинството от сегашните студенти имат много по-добри знания относно актуалната поп-култура в сравнение с предшествениците си от 1980 година.

За пример те посочват факта, че знанието, че Алфред е иконом на Батман се качва на 101 място в тяхната анкета от 137-о в предишната. И два пъти повече студенти понастоящем от преди знаят, че Marlboro е първата компания, въвела кутията с капак за опаковане на цигари. А информираността, че мъжката шотландска поличка се нарича „килт” се издига на 25 място днес от 79-а си позиция преди.

И вас ли ви тревожи стремителната загуба на знания? Тогава си направете сами проверка със следващите десет въпроса. Нито един от анкетираните 671 студента в изследването на Дънлоски и Раусън не е успял да отговори правилно на всички тях. В интерес на истината, повечето са свързани с американската образователна система, но има и такива, които действително покриват общовалидни критерии за добър фундамент от знания.

1. Кой е най-високият връх в Южна Америка?

2. Как се е наричал най-големият военен затвор на Конфедерацията по времето на Гражданската война в САЩ?

3. Кой е авторът на романа „Братя Карамазови”?

4. Кой пръв е успял да пробяга дистанцията от една миля под четири минути?

5. Как се нарича планинската верига, разделяща Европа от Азия?

6. Как се казва пилотът на шпионския самолет U-2, който е бил свален над територията на Русия през 1960 година?

7. Коя е фамилията на човека, на когото приписват думите: ”Съжалявам единствено, че имам само един живот, който мога да дам за страната си”?

8. Коя е фамилията на капитана, командващ британския кораб „Bounty” по времето на метежа?

9. Коя е фамилията на кубинския държавен лидер, свален от Фидел Кастро?

10. Коя е фамилията на човека, направил по-голямата част от фотографиите за Гражданската война в Съединените щати?

Правилните отговори вижте на следващата страница

1. Аконкагуа;

2. Андерсонвил;

3. Достоевски;

4. Банистър (Роджър);

5.Урал;

6. Пауърс;

7. Хейл (Нейтън);

8. Блай (Уилям)

9. Батиста (Фулхенсио);

10. Брeйди (Матю).

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ