Културни кодове: Четири книги и едно тв шоу, които Бил Гейтс препоръчва за лятото

Културни кодове: Четири книги и едно тв шоу, които Бил Гейтс препоръчва за лятото

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е известен с това, че обича да чете книги и често препоръчва любимите си заглавия на широката аудитория. Това лято той иска прекарате известно време в четене на книги за хора, които помагат на другите.

Милиардерът публикува най-новия си списък с летни четива  тази седмица, като обърна специално внимание на книгата на Дейвид Брукс „How to Know a Person“ („Как да опознаем човек“).

Книгата, която предлага съвети как да станете по-добър слушател, накара Гейтс да се замисли върху собствените си комуникационни умения и навици по начини, които „ще останат с него за дълго време“, пише той.

Този път в препоръките си Гейтс включва и телевизионен сериал за британски тайни агенти, роман за медицинска сестра от войната във Виетнам и две нехудожествени четива по теми, вариращи от размисли за щедростта до такива за потенциала на изкуствения интелект в сферата на образованието.

Ето четирите книги и телевизионното предаване, на които Гейтс препоръчва да обърнете внимание това лято.

„The Women“ („Жените“) от Кристин Хана

Бестселърът на Хана, издаден през февруари, е историческа фантастика, чието действие се развива по време на войната във Виетнам. Той проследява главния герой Франсис Макграт през травматично пътуване с армейския корпус от медицински сестри, докато тя се бори с ужасите на войната, гнева и политическото разделение след завръщането си в Щатите.

„Въпреки че съм чел и гледал много за войната във Виетнам, „Жените“ ме накара да мисля за нея в нова светлина“, пише Гейтс. „Не знаех за критичната роля, която са изиграли толкова много жени, и беше едновременно отварящо очите и вдъхновяващо да науча повече за медицинските сестри на първа линия, които са спасили безброй животи“, добавя той.

Хана е автор на множество популярни романи, включително бестселъра от 2015 г. „The Nightingale“ („Славея“).

„Infectious Generosity“ („Заразителна щедрост“) от Крис Андерсън

На куратора на конференциите на TED Крис Андерсън не му липсва опит в обсъждането на големи, променящи света идеи. В новата си книга Андерсън твърди, че „трябва да разширим нашата дефиниция за щедрост“, пише Гейтс.

В „Заразителна щедрост“ Андерсън изследва дефиницията на щедростта и как всички – от обикновените хора до правителствата и корпорациите, да бъдат вдъхновени да извършват по-щедри действия. Отвъд даването на пари за благотворителни каузи, това означава намиране на нови начини да отделите вашето време, умения и състрадание, смята Андерсън.

„Ако искате да помогнете за създаването на по-справедлив свят, но не знаете откъде да започнете, „„Заразителна щедрост“ е за вас“, пише Гейтс.

„Slow Horses”(„Куци коне“) по Apple TV+

Телевизионното шоу, което се излъчва по Apple TV+, няма как да не привлече интереса на Гейтс. „Аз съм голям фен на историите за шпиони“, пише той.

„Куци коне“ е базиран на поредицата от романи „Slough House“ („Къщата на Слау“) на автора Мик Херон. Той се върти около членовете на британската контраразузнавателна служба MI-5, които остават отдадени на страната си въпреки факта, че съответните им кариери пропадат в затънтен офис.

Гейтс беше особено очарован от образа на Джаксън Ламб, изигран от Гари Олдман.

„Той е мърляч и алкохолик, който е лош към подчинените си, но след това ви изненадва с някакво невероятно шпионско майсторство“, пише Гейтс.

„Brave New Words” („Смели нови думи“) от Сал Хан

Тази книга, написана от главния изпълнителен директор и основател на компанията с нестопанска цел Khan Academy, доказва как и защо ИИ ще трансформира образованието към по-добро. На първо място Хан пише, че ИИ има потенциала да помогне за „преодоляване на пропастта в образованието“, като помага на преуморени учители и осигурява евтино обучение, съобразено с нуждите на отделните ученици.

Гейтс, който частично финансира Khan Academy чрез безвъзмездна помощ от $1,5 милиона от своята фондация през 2010 г., изглежда напълно съгласен с аргумента.

„Сал твърди, че ИИ радикално ще подобри както резултатите за учениците, така и опита на учителите и ще помогне да се гарантира, че всеки има достъп до образование от световна класа“, пише милиардерът.

„Как да опознаем човек“ от Дейвид Брукс

В „Как да опознаем човек“ Брукс предлага съвети как да бъдете „шумен“ слушател, което той описва като нещо повече от активното слушане на други хора – до степен, че „на практика изгаряте калории“.

„Повече от ръководство за по-добри разговори, това е план за по-свързан и хуманен начин на живот“, пише Гейтс. „Това е задължително четиво за всеки, който иска да задълбочи взаимоотношенията си и да разшири своите перспективи“.

Лесно е да слушате внимателно, когато темата на разговор е свързана с някакъв ваш интерес. Книгата е помогнала на Гейтс да осъзнае „колко трансформиращо може да бъде за вашите взаимоотношения да внесете същия ентусиазъм, когато слушате някой да говори за трудност, с която се справя, или за постижение, с което се гордее“, пише той.

Като се фокусира върху концепцията за подобряване на начина, по който се свързвате с другите, книгата на Брукс „има силата да ни направи по-добри приятели, колеги и граждани“, добави Гейтс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ