Германската полиция тества програма за предсказване на престъпления

Германската полиция тества програма за предсказване на престъпления

Германската полиция тества програма за предсказване на престъпления

Централното полицейско управление на Бавария тества компютърна програма, която може да прогнозира престъпления въз основа на предварително въведената в нея статистика за извършени нарушения на закона, съобщава The Daily Mail.

Програмата, създадена от немска компания, предсказва къде и кога може да бъде извършено нарушение или престъпление. Резултати от прилагането й засега не се съобщават. Предстои германските правоохранителни органи да решат дали ще я въведат в редовна употреба. Към нея обаче вече проявяват интерес и други полицейски управления в страната, включително и това на столицата Берлин.

Появиха се и първите противници на въвеждането й – представители на правозащитни организации, които изразяват опасения, че за прилагането й ще бъдат използвани лични данни на населението.

Програмното обезпечение засега е под името „Система за предовратяване на престъпления” или Precob (съкратено от „Pre-Crime Observation System”). Медиите отбелязват, че друго възможно подходящо име за софтуера е Рrecog като правят аналогия с името на един от тримата  предсказатели на престъпления, "провидците" от филма на Спилбърг „Специален доклад”.

Полицейски управления в САЩ и Великобритания също провеждат изпитания на аналогични системи за безопасност. А в Сингапур вече е в действие подобна инициатива под името “Безопасен град”. Тя е базирана на електронни системи за наблюдения и аналитични програми и е предназначена за борба с уличната престъпност.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ