Днес е матурата по български за 52 000 зрелостници

Днес е матурата по български за 52 000 зрелостници

Днес е матурата по български за 52 000 зрелостници

Днес е матурата по български език и литература за 52 089 зрелостници и „малката матура“ по български за 59 839 седмокласници.

В 5,10 часа в Министерството на образованието и науката беше генериран изпитният вариант за държавния зрелостен изпит. Комбинациите на варианти за матурата бяха повече от 11 млн.

Изпитът започва в 8,00 часа и ще продължи до 12,00 часа.

Форматът е тест - въпроси с избираем отговор, въпроси, изискващи кратък свободен отговор, и създаване на текст. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки.
Зрелостниците имат избор в какъв жанр да създадат аргументативния текст - интерпретативно съчинение или есе.

Министърът на образованието Меглена Кунева заяви, че са взети всички необходими мерки, за да бъде провеждането на изпита честно.

За първа година всеки ученик ще е със специално запазено и точно определено място в изпитната зала. Засилени са мерките срещу преписване – има камери за видеонаблюдение със звук, разбъркани въпроси в тестовете. Повече от 14 хиляди души ще следят за опити за измама в залите за изпит, в коридорите и тоалетните в училищата.

Резултатите ще бъдат обявени до 10 юни на официалния сайт на МОН и в регионалните инспекторати по образованието. Скалата за превръщане на резултатите в оценки ще се утвърди след проверката на всички изпитни работи в зависимост от обобщените резултати в точки на випуска.

В 10,00 тази сутрин ще започне и националното външно оценяване по български на завършващите 7 клас. Изпитният вареант ще бъде изтеглен в 9.00 часа. Малката матура ще продължи 60 минути. За допълнителния модул времето е 90 минути. Седмокласниците ще се явят на изпит в училищата, в които учат. Националното външно оценяване по БЕЛ е част от изпита за приемане в държавните и в общинските училища след завършен 7 клас. Този изпит включва два модула. Първият е задължителен и се записва като текуща оценка, а вторият е по желание. Оценката за класирането на приемните изпити е въз основа на резултатите от двете части, взети заедно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ