Екоминистерството: За нас проектът „Карадере“ не съществува

Екоминистерството: За нас проектът „Карадере“ не съществува

Екоминистерството: За нас проектът „Карадере“ не съществува

Без оценка на въздействието, без оценка за съответствие, без преценка дали това ще повлияе на защитени територии за нас проектът „Карадере" не съществува. Това заяви пред ТV7 министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

„За мен и за екипа на МОСВ проектът за Карадере съществува само в две писма – едното е до Регионалния инспекторат в Бургас и в него се пита каква е процедурата, за да получи разрешение по екозаконодателството. Второто е до зам.-министъра с питане възможно ли е да се съчетаят като провеждане двете процедури - по оценка на въздействието и на съответствието. Получили са указание, че е възможно, но решението се взима за всеки конкретен проект. Дотук. Ние повече за проекта не знаем", заяви Михайлова.

Въпреки че има подписан меморандум с Министерския съвет, той не е равносилен на оценка за въздействието върху околната среда и на оценка за съвместимост. Според министър Михайлова те няма да бъдат дадени, тъй като проектът обхваща две защитени по „Натура" територии, а в точка 15 от въпросния меморандум е записано, че решението за даване на категория инвеститор не освобождава инвеститора от задължението му да спазва екологичното законодателство на България.

По думите й трябва да се наложи като правило всеки инвеститор първо да проверява дали проектът му не противоречи на законодателството и дали може да бъде реализиран и чак тогава да се пристъпва към представянето и коментирането му. Предстои да се предприемат конкретни административни мерки в тази посока. Тя ще предложи и към решението на Министерския съвет да се добави изречение, което да гласи, че преди проектът да продължи напред, първо трябва да получи становище по въздействие върху околната среда.

По друг начин обаче мисли инвеститорът на проекта, получил одобрение за изграждане на ваканционно селище на територията на Карадере. Според Скот Пъркинс, член на борда на директорите на „Мадара Юръп” строителството ще започне през септември. „Строителството на Карадере ще започне да се реализира по плана, представен и от министър Драгомир Стойнев и одобрен от Министерския съвет“, заяви Пъркинс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ