Засякоха тигрови комари и в Пловдив

Засякоха тигрови комари и в Пловдив

Тигрови комари са засечени за пръв път в Пловдив, съобщи за БТА д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция "Надзор на  заразните болести" в Регионалната здрана инспекция. Появата им е вследствие на  промените в климата, допълни д-р Троянчева. През миналата седмица опасните насекоми бяха засечени в Бургас и Варна.

Д-р Троянчева информира, че само за няколко дни са получени три  обаждания за тигрови комари в различни краища на града.

По  думите й от Националния център по заразни и паразитни болести са информирали, че няма доказана резистентност към обичайните  инсектицидни препарати.

От "Дезинфекционна станция" - Пловдив са заявили, че редовно обработват тревните площи и местата със  застояла вода. "Уведомени са инфекционистите, както и  епизоотичната комисия в общината", каза д-р Троянчева.

Тигровите комари са типични за тропическите и  субтропически райони. Те пренасят около 22 вируса, сред които  западнонилска треска и характерните за Африка заболявания като денга и чикунгуня.

„Нямаме сигнали за болни хора, но препоръчваме при множество ухапвания и симптоми на грип, потърпевшите да  търсят медицинска помощ”, препоръча д-р Троянчева. Характерното  за тигровия комар е, че той хапе и през деня, като белезите не  се различават от тези при ухапване на обикновен комар.

Сред мерките за справяне с насекомите са редовната  дезинфекция, поддръжката на тревните и водните площи, замрежването на прозорците на жилищата и използването на репеленти, препоръчаха от РЗИ-Пловдив.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ