Лекарите проверяват онлайн дали пациентът е пенсионер

Лекарите проверяват онлайн дали пациентът е пенсионер

Лекарите проверяват онлайн дали пациентът е пенсионер

От днес всички семейни лекари и практикуващите дентална медицина ще могат да проверяват по електронен път дали пациентите им са пенсионери и могат да ползват правото си да плащат намалената потребителска такса от 1 лев.

Това стана възможно след подписване на договор между ръководствата на Здравната каса и НОИ на 25 февруари. Със споразумението се поставя началото на съвместна работа за предоставяне от страна на НОИ на данни за лицата, упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Информацията ще се ползва от лекарите, зъболекарите и лечебните заведения, сключили договор с НЗОК за оказване на извънболнична медицинска помощ. Чрез нея те ще проверяват дали явилите се при тях пациенти са придобили това качество. Достъпът до информационните масиви на НОИ ще се осъществява чрез използваните от лекарите програмни продукти и след подаване на заявление по образец до здравната каса. Всеки първи работен ден на седмицата НЗОК ще предоставя на НОИ структуриран списък на лекарите, подали през предходната седмица заявления.

На тази база осигурителният институт ще издава уникален код за достъп до електронната услуга, който лекарите ще получават по електронна поща чрез подписано с електронен подпис съобщение. Така ще се гарантира сигурността на информацията.

Ежемесечно ще се добавят данни за лицата, упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст към съответния месец.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ