Над 83% от българите засегнати от мръсен въздух

Над 83% от българите засегнати от мръсен въздух

Над 83% от българите засегнати от мръсен въздух

83,55% от населението в България е засегнато от замърсяването на въздуха с фини прахови частици над допустимите норми, става ясно от Националния доклад за състоянието на околната среда 2015 г. Данните бяха представени от директора на Изпълнителната агенция по околна среда Ваня Григорова.

„Според докладаq за периода 2001-2012 процентът в Европа варира между 22 и 42 на сто. Данните от измерванията на шумовите нива у нас показват завишаване в 72,73% от контролните пунктове в страната”, каза още Григорова.

По думите й до 2020 година европейските страни трябва да рециклират поне 50% от своите битови отпадъци. Според данните България рециклира 25 на сто през 2012 година и достига до 29% през 2013.

„Намаляват образуваните отпадъци с 15% спрямо 2012 г. Отчитаме 3% намаляване на образуването на битови отпадъци спрямо предходната година. Увеличил се е делът на предадените за оползотворяване битови отпадъци през 2013 г. 29% предадени за оползотворяване, в това число - за рециклиране", каза Григорова, цитирана от „Дарик”.

Tумът и фините прахови частици ще са факторите, които ще създават най-голям дискомфорт на населението и занапред, прогнозира тя.

„За шума имаме изработени стратегически шумови карти за всички големи градове и за не толкова големите и те изработват планове за действие. Вижда се процентът на шума в населените места - не е толкова проблемът с индустриалния шум, проверките показват, че там се спазват нормите. Говоря за шум в населените места.", допълни Григорова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги