Пилотите на Lufthansa готвят мащабна стачка

Пилотите на Lufthansa готвят мащабна стачка

Пилотите на Lufthansa готвят мащабна стачка

Пилотите на най-голямата германска авиокомпания Lufthansa подготвят провеждането на широкомащабна стачка. Това съобщават от профсъюза Cockpit, представляващ интересите на близо 9,3 хил. пилоти и бордови инженери на немския превозвач, цитиран от "Фокус".

Профсъюзите не са успели да се договорят с работодателите за така наречените преходни обезщетения за пилотите на компанията. Според преди съществуващата практика пилотите могат да приключат работа, когато достигнат 55 години, като до достигане на пенсионната възраст (65 г.) получават от работодателя възнаграждение в размер на 60% от заплатата си. От компанията обаче са прекратили тази практика, което предизвика недоволството на нейните служители. 

Само преди пет месеца приключи най-голямата стачка в компанията досега. От нея Lufthansa изгуби милиони евро и понесе сериозен удар върху имиджа си. 

В началото на април пилотите отново настояваха за по-високи заплати, докато авиокомпанията се опитва да съкрати разходите на фона на засилената конкуренция от нискобюджетните превозвачи. Стачката бе обявена по призив на синдиката „Кокпит” с искане да се увеличат заплатите на пилотите с близо 10% и да се подобрят условията им на работа.

В стачката участваха общо 5400 пилоти.

Финансовите загуби за компанията се оценяват от експерти на 50-80 милиона евро. Представителят на компанията Кай Кратки каза, че става въпрос за десетки милиони евро. „Последствията от тази стачка са огромни”, обобщи той.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ