Предсрочно освободени затворници - с гривни за проследяване

Предсрочно освободени затворници - с гривни за проследяване

Предсрочно освободени затворници - с гривни за проследяване

Специални гривни за непрекъсната локализация на местоположението ще бъдат монтирани на 180 души, които са осъдени на пробация или предсрочно освободени. Чрез тях провинилите се ще бъдат контролирани и следени. Това съобщи правосъдният министър Зинаида Златанова, която откри кръгла маса на тема „Приложимост на електронното наблюдение в българското наказателно-изпълнително право”.

Златанова обясни, че за да заработи утвърдената в много страни мярка и у нас, са необходими законодателни промени, предаде „Дарик”. По думите и, ако такива гривни са били поставени на бизнесмените братя Галеви или на осъдения за убийството пред дискотека „Соло” Илиян Тодоров, нито един от тях нямаше да се укрие от правосъдието.

Нови устройства за електронно наблюдение ще бъдат закупени в рамките на проект на Министерството на правосъдието, който се финансира по програма на Норвежкия финансов механизъм. 180-те души, които ще тестват за първи път у нас гривните, ще са доброволци обясни министър Златанова.

„Пилотното прилагане е доброволно, пожелание на самите лишени от свобода. Много по-добре е за обществото и за самите осъдени с цел тяхната бърза реинтеграция, така не губят квалификация, могат да полагат труд, могат да се образоват. Това съществува доста отдавна в цивилизованите държави и е крайно време да бъде въведено и тук”, обясни правосъдният министър.

Златанова заяви още, че издръжката на човек, който носи гривната, е 2,25 лв. на ден докато в затвора тя е над 5 лв. Самата гривна пък струва около 10 евро. Проектът вече е в ход и ще продължи в следващите две години. Гривните издържат на различни интервенции, няма да пречат на носещите ги и не могат да бъдат свалени без намесата на специалист, обясни шефът на ГД „Изпълнение на наказанията” Митко Димитров.

„Поводите са изключително ясни. Първо, редуциране на състава в арестите и затворите. По-скоро в затворите, тъй като не говорим за лица, които са с мярка задържане под стража”, а за тези, които освобождаваме предсрочно или тези, които са на пробация; намаляване състава на тези, които са в затворите. Така ще е необходим по-малък бюджет за издръжка на тези лица”, каза Димитров.

Той обясни още, че гривната позволява на носителя и да се отдалечи от мястото, където пребивава, в радиус от 150 метра. Ако наруши това разстояние, в специален контролен център веднага ще бъде получен сигнал и лицето ще бъде спряно от служители на частна охранителна фирма. В случай на напускане на позволения периметър за движение, човекът може да бъде върнат обратно в затвора.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ