Просветното министерство предлага турското робство да се нарича „съвместно съжителство”

Просветното министерство предлага турското робство да се нарича „съвместно съжителство”

Министерството на образованието предложи „съвместно съжителство”  като нова, коректна формулировка на 500-те години турско робство. Това стана ясно по време на представянето на плановете на новите учебни програми по „История и цивилизация" за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас. Децата ще изучават по история и темата за българите в османската политическа система, предаде „Дарик”.

Когато новата учебна програма влезе в сила, шестокласниците ще учат за устройството на Османската империя, както и за мястото на българите в системата на османската държава.

Според експерта по история към Министерство на образованието Радостина Николова в програмата не се влагат определения, а издателите на учебниците сами ще решават дали да използват понятията „владичество” или „робство”.

„Преди да прочетете очакваните резултати за съвместното съжителство, много ви моля, върнете се по-нагоре в учебната програма и вижте, че има политическа система на Османската империя, което означава, че, отново се връщам към това, характеристиката на тази политическа система ще я даде науката. В последно време в историческото пространство, мисля, че отдавна затворихме един спор - присъствие, робство и така нататък. И се наложи един термин, който се използва - владичество. Това е начинът, който най-лесно може да обясни управлението на чужд владетел по българските земи. Произходът е гръцки - игемон, владетел и от там иго и „Под игото”, каза тя.

Николова посочи, че няма да намаляват оценките, ако ученик използва определението „робство” в часовете по история.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ