Спешната помощ в София е в стачна готовност

Спешната помощ в София е в стачна готовност

Лекарите, които работят в Спешна помощ, са възмутени от намерението на Здравното министерство да уволни директора на центъра д-р Георги Гелев и неговия заместник д-р Ангел Ангелов заради случай с починала жена. Специалистите са убедени, че в България има твърде малко ресурси за екипите за бързо реагиране и те просто не са в състояние да поемат адекватно всички случаи. Изкупителни жертви на тази немарливост на държавата обаче стават двамата лекари. По тази причина медиците се готвят да протестират, съобщи Нова телевизия.

Предложението за смяна на ръководството на столичната спешна помощ дойде от здравния министър Татяна Андреева, която разпореди да се направи проверка в центъра след смъртта на фотографката Елизабет Димитрова.

В понеделник сватбената фотографка Елизабет Димитрова издъхна, докато чакаше да пристигне екип на Спешна помощ. Според близките й той дошъл след 55 мин, а според здравното министерство - на 18-ата, предаде "Труд".

„Аз съм в отпуск от четири месеца. Не намирам никаква грешка при случая с починалата фотографка, при положение, че е имало едва 11 линейки през конкретната нощ”, коментира д-р Георги Гелев.

По думите му, за да бъдат бързи екипите, трябва да има много повече от тях, а за да ги има тях - трябва да има и добро заплащане. Според него заплатата на лекарите в Спешна помощ трябва да бъде 1 500 лева. „Писал съм много писма до институциите по тази тема. Предлагам заплатите да се увеличат със 100%”, заяви той. За това ще бъдат необходими 4-5 милиона лева на година.

На въпрос как е разбрал, че ще бъде уволнен, той отговори, че е научил от телевизията. „Д-р Андреева не иска да разговаря с мен. Моля председателя на здравната комисия в парламента да ме приеме, за да подкрепя с документи това, което говоря”, апелира той.

„Лошата кадрова политика води до това, че няма кой да работи, а за да работят хора при нас, трябват добри условия на труд и добро заплащане. В срутилото се здравеопазване ние обираме всички луфтове”, каза д-р Балова от столичната спешна помощ.

Тя добави, че по закон те трябва да работят по седем часа на ден, а работят по осем часа. Освен това трябва след два дни работа да почиват три дни, а те почиват само два.

Проблемите в Спешната помощ, които съществуват от години, са много: ниски възнаграждения, липса на добра апаратура и на кариерно развитие. "Заложили сме в споразумение с ЕС за следващите 6 г. заплатите да се повишават с 10% всяка година, а само тази година ще се инвестират 22 млн. лв. за подобряване на работата в центровете, включително и за купуването на нови 28 линейки с възможност за телемедицина и на още 28 високопроходими", заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

В Румъния, която е пример в ЕС за извършена реформа в спешната помощ, първата стъпка бе 100% увеличение на заплатите.

Екипите у нас обаче непрекъснато намаляват и хората напускат.  Един лекар в Спешна помощ получава между 600 и 800 лева на месец. При минимум 30 необходими медицински екипа за столицата, средномесечно работят 20-21. Причината е, че от 189 щатни бройки за лекари в софийската Спешна помощ, заетите са едва 90. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ