България

Политика

|

Общество

|

Цветан Василев е засечен в съседна държава

Цветан Василев е засечен в съседна държава

Цветан Василев е засечен в съседна държава

Банкерът Цветан Василев е бил засечен в чужбина и българските власти са поискали съдействие от Интерпол за залавянето му.

Мажоритарният собственик на КТБ е бил забелязан в държава извън Европейския съюз, съобщава „24 часа". Според източници от Интерпол става въпрос за съседна или близка на България страна, в която не важи европейската заповед за арест. Съседни на нас, но не членки на ЕС, са Сърбия, Турция и Македония. Близки, но не съседни, са ни Черна гора, Албания и Босна.

"Василев сигурно е в Белград. Там има приятели и бизнеспартньори", каза вчера запознат с делата му източник. В сръбския град Парачин, който е на 160 км от Белград, бизнесменът има стъкларски завод. Той е модернизиран и е най-големият на Балканите. Открит е през февруари в присъствието на самия Василев. В Босна банкерът има тютюнева фабрика.

Още на 28 юли Василев бе обвинен в подбудителство към присвояване на 206 млн. лв. от КТБ. Според прокуратурата той трябва да отговаря за това, че е склонил изпълнителния директор на банката Орлин Русев и главния касиер Маргарита Петрова да се разпоредят с милионите. Вчера техните обвинения бяха прецизирани.

Българските власти били готови с искане за екстрадиция на Василев, за да може да реагира светкавично и да го изпрати, ако информацията се потвърди и банкерът бъде задържан. С повечето близки до България държави, които не са членки на ЕС, има договори за взаимопомощ, а със Сърбия имаме традиционно добро взаимодействие по полицейска линия.

Изискванията обаче са до 3 дни да бъде пратено не само искане за екстрадиция, но и папка с документи за обвиненията и доказателствата за тях.

Смята се, че Василев е напуснал Виена и е потърсил убежище още през юли, преди да бъде обвинен задочно по делото за КТБ. Това се прави в негово отсъствие, но в присъствие на защитник.

Цветан Василев е обжалвал задочно прокурорското постановление за задържането му за 72 часа, което е издадено при неприсъственото му привличане като обвиняем. Това става ясно от системата на Софийския градски съд (СГС), като Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла делото вчера в съда, съобщи "Капитал". 

Миналата седмица, навръх 55-ия рожден ден на банкера, прокуратурата съобщи, че няколко седмици по-рано "в условията на задочно производство" Цветан Василев е бил привлечен "като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай". Тогава е била издадена и европейска заповед за арест на Василев и той е обявен за издирване чрез шенгенската информационна система и Интерпол.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ