България

Политика

|

Общество

|

Гешев обяснява в становище до ВСС защо не е нарушил служебните си задължения след взрива

Гешев обяснява в становище до ВСС защо не е нарушил служебните си задължения след взрива

Гешев обяснява в становище до ВСС защо не е нарушил служебните си задължения след взрива

Главният прокурор Иван Гешев изпрати становище до Висшия съдебен съвет (ВСС). В него Гешев посочва, че е не е извършил нарушение на служебните си задължения. Той допълва, че не е давал никакви указания на разследващи, израелски експерт не е участвал в действия по разследването на взрива срещу колата му, а не е и допускан на мястото на огледа. 

В отговора си до ВСС Гешев прилага заповеди, от които става ясно, че в определени периоди от време е бил в отпуск. Отговорът на Гешев е по повод искането на шестима членове на ВСС за предсрочното му освобождаване. Към становището на Гешев са приложени заповеди, от които се вижда, че от края на април до 17 май първо Красимира Филипова, а после Борислав Сарафов ще изпълняват длъжността главен прокурор поради неговото отсъствие.

Иван Гешев пише, че трудно може да бъде разбрано твърдението на шестимата членове на ВСС за извършени от него тежки нарушения. Става дума за преплитане на правомощията на главния прокурор като отделен държавен орган и тези като административен ръководител на прокуратурата, без да има яснота и конкретика, пише още главният прокурор до ВСС.

Той допълва, че в и искането за отстраняването му са посочени текстове в НПК, които нямат връзка със служебните задължения на главния прокурор. Гешев изброява и няколко факта - на 1 май функциите на главен прокурор са били делегирани на негов заместник. Главният прокурор уточнява, че дори и да беше на работа, отново няма как да е извършил нарушение, защото след взрива вече е придобил качество на пострадало лице. Реакцията на Гешев е по повод първото искане за освобождаването му. По-рано във вторник други четирима прокурори от прокурорската колегия също поискаха той да бъде отстранен от поста заради нарушаване на етичните стандарти на магистратите.

Междувременно на сайта на Прокуратурата беше съобщено, че за периода от 2018 г. до настоящия момент срещу Иван Стоименов Гешев в качеството му на прокурор, административен ръководител на Специализирана прокуратура, заместник главен прокурор и главен прокурор на Република България са постъпили над 70 сигнала с твърдения за извършени от него нарушения или престъпления.

Сигналите са подадени от граждани, адвокати, граждански сдружения, медии, неправителствени организации, асоциации. Отделно от това Прокуратурата на Република България многократно се е самосезирала и по публикации в средствата за масова информация с цел да се проверят изнесени данни за евентуално извършени от главния прокурор нарушения или престъпления. 

Сигналите, депозирани в Прокуратурата на Република България, своевременно са изпращани по компетентност на Специализираната прокуратура, а след закриването й с решение на Народното събрание  - на Софийската градска прокуратура (СГП),  която е единствената компетентна прокуратура в страната да извършва проверки и разследвания срещу магистрати, лица с имунитет и членове на Министерски съвет. „Внушенията, че главният прокурор е безконтролен, безотчетен и всевластен, не отговарят на истината при положение, че той многократно се отчита. Вече трета година народните представители не изпълняват конституционното си задължение да изслушат доклада на главния прокурор за прилагането на закона и за дейността на прокуратурата и на разследващите органи", се казва в съобщението.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
Apple представи първите си очила за смесена реалност
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици