Около 1,1 млн. украински бежанци са влезли в България от началото на войната

Около 1,1 млн. украински бежанци са влезли в България от началото на войната

Около 1,1 млн. украински бежанци са влезли в България от началото на войната

Около 1,1 милиона украински бежанци са влезли в България от началото на войната. Това заяви Седа Кузуджу от Върховния комисариат на ООН за бежанците, предава БТА. 

Според данните на институциите у нас България е регистрирала повече от 151 000 бежанци от Украйна за временна закрила, като около 50 000 са останали в страната, отбеляза Кузуджу. 

"Войната в Украйна е отключила най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война. Продължават опустошенията и разрухата", посочи тя и подчерта, че около 8 милиона бежанци са били принудени да избягат в съседни страни. Войната не показва никакви признаци на стихване, а хуманитарните нужди вероятно ще продължат да бъдат големи", коментира Кузуджу.

Поради тази причина Върховният комисариат на ООН за бежанците ще премине от отговор в извънредна ситуация към подкрепа на правителствата за интегрирането на бежанците в националните системи.

Организацията вече отправи призив за 1,1 милиарда щ.д. за 2023 г. в подкрепа на нуждите на засегнатото население в Украйна и на тези, които са избягали в други страни в Европа. Кузуджу информира, че за България помощта се очаква да бъде в размер на 19,4 милиона щатски долара за тази година. 

Върховният комисариат на ООН за бежанците и девет хуманитарни партньори ще оказват съдействие на българското правителство за предоставянето на жизнено необходимата подкрепа на до 200 000 бежанци от Украйна, отбеляза Кузуджу.

Тя добави, че ще се насърчава включването на бежанците в дългосрочните решения, които взима и ръководи правителството в рамките на стратегиите на държавата и местните власти. Действията за закрила през т.г. ще обхванат с помощ 45 000 бежанци и 1350 деца, получили услуги за закрила на детето, информира още Кузуджу. От Върховния комисариат на ООН за бежанците отчитат, че 7.6 милиона щ.д. ще са необходими за благосъстояние и основни потребности на украинците. Ще се работи и за социално-икономическото им интегриране. 

Приоритетът на Върховния комисариат на ООН за бежанците ще бъде засилване на самостоятелността на бежанците от Украйна в България. В тази връзка ще се работи и с 600 субекта от частния сектор, синдикални организации, финансови и академични институции и др., с които е установен контакт с цел насърчаване, улесняване и координиране на интегрирането на бежанците. 

Кузуджу подчерта и необходимостта от оказване на психологическа подкрепа за украинците, които пребивават в България, но "душата и умът им са в Украйна".  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ