От 1 септември ще можем да заявяваме електронно свидетелство за съдимост

От 1 септември ще можем да заявяваме електронно свидетелство за съдимост

От 1 септември ще можем да заявяваме електронно свидетелство за съдимост

Всеки български гражданин, без значение къде е роден - в или извън страната, от 1 септември тази година ще може да заяви и да получи електронно свидетелство за съдимост, включително ако е осъждан или реабилитиран. Единственото условие за това е да разполага с квалифициран електронен подпис (КЕП). Това предвиждат промени в наредбата за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост, изготвени в Министерството на правосъдието и публикувани за обществено обсъждане днес.

С промените се разширява и обхватът на електронните свидетелства за съдимост, които до момента се издават само за неосъждани лица и за такива, родени на територията на България. Те ще могат да се издават за граждани, които са неосъждани, осъждани, реабилитирани и амнистирани и/или с наложени административни наказания по чл. 78а от Наказателния кодекс.

От Министерството допълват, че целта на измененията е да се облекчи административната тежест върху гражданите, като им се спести необходимостта лично да подават заявление за издаване на свидетелство за съдимост в бюрата по съдимост. Издаваните електронни свидетелства за съдимост ще са официални удостоверителни документи.

Това ще стане възможно след въвеждането в експлоатация на новоизградената Централизирана автоматизирана информационна система „Съдебен статус“ с централна база данни и интеграцията й с други информационни системи, предвидено за 1 септември 2022 г. Централизираната система се създава и поддържа от Министерството на правосъдието. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ