По 4 точки бонус за десетокласниците заради гафа на изпита по математика

По 4 точки бонус за десетокласниците заради гафа на изпита по математика

По 4 точки бонус за десетокласниците заради гафа на изпита по математика

Малко над 30 хиляди десетокласници ще получат по 4 точки бонус над реално постигнатия резултат на националното външно оценяване /НВО/ по математика в четвъртък. Така, те ще бъдат "компенсирани" заради подадените първоначално сгрешени три формули, което доведе до компрометиране на изпита. Впоследствие от просветното министерство изпратиха коректни формули и удължиха времето за полагането на изпита.
За грешката се разбра след като учители-квестори сигнализираха около половин час след началото на националното външно оценяване. На 16 юни т.г. в 9:38 ч в Министерството на образованието и науката (МОН) е постъпил сигнал от столично училище чрез Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град, че в някои от предоставените от МОН помощни формули за изпита по математика в X клас не се визуализират скоби, обясниха от министерството. Проблемът е установен при 10 от общо 74 формули и е възникнал при конвертирането на файла от Word в PDF формат, уточняват от ведомството.
В 9:44 ч от МОН изпратили на училищата коригиран файл, за което веднага са информирани всички РУО. В 10:24 ч от МОН е изпратен имейл с указание за начало на изпита да се смята моментът, в който учениците са получили коректните помощни формули.
В резултат на възникналата ситуация десетокласниците в повечето училища са получили вярно изписаните помощни формули около или след 10 часа. В отделни училища нови формули изобщо не са били раздадени. В част от училищата времето за работа е било удължено, в други – не.
По мнение на вътрешни и външни експерти по математика, които внимателно са прегледали изпитните материали от националното външно оценяване в Х клас, всички задачи могат да бъдат решени, без да се използват формулите с първоначално липсващи скоби. Само при задача 3 една от формулите без скоби би улеснила решението, но нейното прилагане не е наложително.
Въпреки това, заради възникналото напрежение, учениците, чието време за работа не е било удължено, ще получат компенсация – 4 точки, колкото е максимално възможният резултат за задача 3. Допълнителните точки ще бъдат дадени както на десетокласниците, които в рамките на редовните 90 минути на изпита не са решили тази задача, така и на тези, които са стигнали до правилния резултат въпреки недоразумението с помощните формули. Максималният брой точки на националното външно оценяване остава 100.
Компенсацията се отнася за 30 077 ученици в 740 училища. Не се предвиждат компенсации за десетокласниците, чието време е било удължено и които са имали възможност да работят 90 минути, след като са получили коректните помощни формули.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ