Проф. Ива Христова: До ден-два ще има нови COVID мерки

Проф. Ива Христова: До ден-два ще има нови COVID мерки

Проф. Ива Христова: До ден-два ще има нови COVID мерки

"В Министерството на здравеопазването се проведоха интензивни разговори и до ден-два ще бъдат обявени резултатите и новите мерки. Много важно е сега да ограничим разпространението. Поне носенето на маските нека да бъде задължително навсякъде на обществени места", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова пред Bulgaria on air.

"Ако на вируса не му се даде подходяща среда да се развива, той умира", подчерта тя.

Тя добавя, че е нужно да бъдат взети превантивни мерки против разпространението на COVID-19, тъй като се очаква значително повишаване на случаите на заразяване. Основната причина за новия пик е подвариантът на COVID-19 BA.5, който се разпространява бързо и е високозаразен. В момента той доминира в Западна Европа, където заболеваемостта от COVID-19 е висока, и е въпрос на време на повиши броят на случаите на заразяване и в Източна Европа, където ситуацията е сравнително спокойна засега, разясни директорът на НЦЗПБ.

"Очакваме в пъти да се повиши заболеваемостта. Бързо ще стигнем до пика, а след това очакваме по-бавно да намаляват случаите. Пикът вероятно ще е свързан с пълното доминираме на BA.5. Интензивно се работи по секвениране в НЦЗПБ. Новата вълна е свързана с BA.5. Където е стъпил BA.5, започва да измества останалите", обяснява проф. Христова.

При последните изследвания става ясно, че около 8 % от заболеваемостта в България е свързана с BA.5.

По нейните думи смъртността от разновидностите на COVID-19 Омикрон и BA.5 е по-ниска спрямо предишните вълни. Освен това населението има изграден имунитет – около 30 % от българските граждани са ваксинирани, голяма част са преболедували, сред които има и нерегистрирани.

Проф. Христова одобрява предложението на Главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за връщане на безплатните PCR тестове. Тя изтъкна, че най-важната стъпка в превенцията е ваксинирането, но добави, че при променящия се вирус 6 месеца е максимумът, в който може да разчитаме на надеждна защита от ваксина.

В момента в НЦЗПБ се правят изследвания за маймунска шарка, но няма нови потвърдени случаи, заяви тя.

"Не трябва да се отпускаме. Не могат много хора да се заразят, уточнени са рисковите категории. С повече здравна просвета може тези случаи да се ограничат. Протича леко и според индивидуалния имунитет. При по-младите хора го няма имунитета от вариолата", разясни проф. Христова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ