Проф. Ива Христова: Доказан е първият грипен щам у нас

Проф. Ива Христова: Доказан е първият грипен щам у нас

Проф. Ива Христова: Доказан е първият грипен щам у нас

Вчера беше доказан първият грипен щам у нас - A(H3N2). Заболялата е пациентка на 48 години, която се е завърнала от чужбина. Грипът при нея е протекъл тежко, с температура над 40 градуса и сърдечни оплаквания. Жената е хоспитализирана. Това заяви в ефира на NOVA NEWS директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. 

По думите ѝ, този щам е включен в противогрипната ваксина, така че тя ще бъде ефикасна. "През лятото имаше тревожни данни от Австралия, а сега заболеваемостта в САЩ и Канада расте бързо. Наблюдаваме по-ранно начало на грипната вълна във всички страни, включително и у нас. Много вероятно е това да доведе и до по-сериозна вълна. Обикновено доказваме грип в средата на декември, а сега го виждаме още през ноември. Хващаме началото на разпространението у нас, а не след като вече не може да се проследи епидемичната верига", обясни тя. 

Симптомите на грипа тя обясни така: "Започва с висока температура, силни болки в тялото, отпадналост". Лечението се извършва с антивирусни препарати, но те трябва да се приемат още в началото, когато антибиотиците са противопоказни. 

"Когато секретите станат жълти или зелени, значи има наслагване на инфекция. Тогава вече е абсолютно задължително да се премине към антибиотици при разумно поведение за прилагането им", подчерта проф. Христова. Тя припомни, че маските категорично спират заразяването с грип. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ