Закон на МОН търси частни инвестиции в науката и привлича таланти

Закон на МОН търси частни инвестиции в науката и привлича таланти

Закон на МОН търси частни инвестиции в науката и привлича таланти

Нов закон ще стимулира инвестициите на частния сектор в приложни научни изследвания, съобщи Министерството на образованието и науката. Бъдещият Закон за насърчаване на научните изследвания и на иновациите (ЗННИИ) ще въведе финансови и други стимули за бизнеса, който подпомага работата на научните организации.

Сред целите на закона е да подкрепи комерсиализацията на резултатите от приложната наука и да стимулира предприемачеството в университетите. Приоритетно ще се насърчават изследванията на млади учени и привличането на таланти към научна кариера. Законът е публикуван за обществено обсъждане. Той ще замени сега действащия Закон за насърчаване на научните изследвания.

Новият нормативен акт за първи път ще регламентира не само връзката между научната общност и бизнеса, но и трансфера на знания и технологии, както и привличането на квалифицирани експерти във висшите училища и научните организации, обобщават от МОН. Той ще въведе единен модел на интелектуална собственост, възникнала при изпълнението на научни проекти, финансирани с публични средства.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ