Пекин забрани пушенето на обществени места

Пекин забрани пушенето на обществени места

Пекин забрани пушенето на обществени места

Китай забрани пушенето в ресторанти, офиси, в публичния транспорт и на обществени места.

На магазините и на ресторантите, в които не се спазва забраната за пушене, ще бъдат налагани солени глоби, които могат да достигнат до 10 000 юана (1500 евро). Пушачите, които нарушават забраната, пък могат да бъдат глобени с 200 юана (30 евро), предават световните медии. А тези, които дръзнат да нарушат закона повече от три пъти, ще бъдат публично "засрамвани" с публикуване на имената им в специален сайт.

Бизнесът също ще носи отговорност. "Служителите на ресторантите са длъжни да разубедят хората да не пушат", заявяват от Националната комисия за здравно осигуряване и семейно планиране. За неизпълнение на задълженията нарушителите ще бъдат глобявани със сума, достигаща до 10 хил. юана.

След години усилия здравните активисти в Китай най-накрая постигнаха успех, издействайки от властите в Пекин сериозни ограничения за употребата на тютюн в страната. Все още обаче предстои да се види дали новата забрана ще бъде спазвана ефективно, посочва Гардиън.

Китай е първа страна производител и консуматор на тютюневи изделия в света. Тя е накрая на опашката на страните, борещи се тютюнопушенето. Над една трета от цигарите, произведени в света, се пушат в Китай, където те се търгуват все още евтино. Страната наброява 300 милиона пушачи и всеки втори китаец е зависим от тютюнопушенето. Пушенето е причина за смъртта на един човек на всеки 30 секунди.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ