Белият дом: САЩ и Китай имат „истинска възможност“ да поддържат стабилни отношения

Белият дом: САЩ и Китай имат „истинска възможност“ да поддържат стабилни отношения

Администрацията на САЩ смята, че Китай и Съединените щати имат "истинска възможност" да поддържат стабилни двустранни отношения въпреки различията си. Това заяви помощник на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан на годишния форум по сигурността в Аспен (Колорадо).

„Вярвам, че има истинска възможност за поддържане на стабилни отношения, въпреки факта, че тези отношения очевидно са отношения на конкуренти, ще включват нашите действия, които не харесват Пекин, и действията на Пекин, които ние не харесваме“, каза съветникът на американския лидер. В същото време той увери, че Вашингтон се стреми да предотврати "превръщането на конкуренцията в конфликт" в отношенията с Пекин.

Съливан също беше помолен да изясни дали американската страна очаква да продължи срещите си с китайския външен министър Цин Ган, който според модератора не е бил виждан публично от 26 дни. „Ние наистина не знаем. Всичко, което знаем, е, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен трябваше да се срещне с външния министър на КНР на неотдавнашната конференция на АСЕАН в Индонезия. Но в крайна сметка той се срещна с ръководителя на офиса на Комисията по външните работи на Централния комитет на Китайската комунистическа партия Уанг И, защото Уанг И дойде вместо външния министър. Нямаме друга информация по този въпрос“, каза служителят на Белия дом.

Говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин каза на 11 юли, че Цин Ган не отива в Джакарта за събития на АСЕАН „поради здравословни проблеми“. В тази връзка Ван И отиде на срещата в столицата на Индонезия, уточниха от китайското външно министерство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ