Блинкън: Подкрепата на Пекин за Москва влошава допълнително американско-китайските отношения

Блинкън: Подкрепата на Пекин за Москва влошава допълнително американско-китайските отношения

Блинкън: Подкрепата на Пекин за Москва влошава допълнително американско-китайските отношения

Подкрепата на Китай за войната на Русия срещу Украйна влошава допълнително американско-китайските отношения, които и без това са обтегнати по много други въпроси, заяви Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Блинкен каза, че е обсъдил руската агресия в Украйна по време на продължили повече от пет разговори с китайския външен министър Ван И, в които той изрази загриженост относно обвързването на Пекин с Москва, предаде Ройтерс.

Блинкен говори на пресконференция след първия си разговор с Ван на живо от октомври, ден след като присъства на среща на външните министри на Г-20 на индонезийския остров Бали.

„Споделих отново с външния министър, че сме загрижени за обвързването на Китай с Русия“, каза Блинкен. Той каза, че според него Китай не се държи по неутрален начин, тъй като е подкрепил Русия в ООН и е „усилил руската пропаганда“.

Блинкен каза, че китайският президент Си Дзинпин е дал ясно да се разбере в разговор с президента Владимир Путин на 13 юни, че стои зад решението за засилване на партньорство с Русия.

Малко преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, Пекин и Москва обявиха партньорство „без ограничения“. Американски официални представители обаче казаха, че нямат информация Китай да избягва строгите санкции, наложени от САЩ срещу Русия, или да  предоставя военно оборудване на Москва.

Блинкен отказа да характеризира коментарите на Ван в разговорите в събота, но описа дискусиите като „полезни, откровени и конструктивни“.

Ван не проведе пресконференция след срещата си с Блинкен и външното министерство на Китай не е коментирало дискусиите.

Официални представители на САЩ казаха преди разговорите, че срещата е имала за цел да поддържа стабилни трудните отношения между САЩ и Китай и да предотврати неволното им преминаване в конфликт.

Президентите Джо Байдън и Си Дзинпин се очаква да говорят отново през следващите седмици, каза Блинкен.

Говорейки преди дискусиите, Ван каза пред репортери: „Китай и Съединените щати са две големи държави, така че е необходимо двете страни да поддържат нормален обмен“.

„В същото време трябва да разговаряме помежду си, за да гарантираме, че тези отношения ще продължат да вървят напред по правилния път“, каза Уанг.

Даниел Ръсел, висш дипломат на САЩ за Източна Азия по време на президентството на Барак Обама, който поддържа тесен контакт със служители на администрацията на Байдън, каза преди разговорите, че основната цел на дискусиите ще бъде да се проучи възможността за лична среща между Байдън и Си, вероятно в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали през ноември.

Въпреки съперничеството между САЩ и Китай, двете най-големи икономики в света остават основни търговски партньори и Байдън обмисля премахване на митата върху редица китайски стоки, за да ограничи растящата инфлация в САЩ преди междинните избори през ноември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ