Блинкен може да направи нова визита в Близкия изток на фона на ситуацията в Газа

Блинкен може да направи нова визита  в Близкия изток на фона на ситуацията в Газа

Блинкен може да направи нова визита в Близкия изток на фона на ситуацията в Газа

Очаква се следващата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да посети Израел и някои други близкоизточни държави, за да обсъди по-нататъшните стъпки, които могат да бъдат предприети във връзка със ситуацията в ивицата Газа, съобщава CNN, позовавайки се на израелски служител.

В същото време CNN припомня, че намаляването на интензивността на израелската армия в Ивицата Газа и поредната фаза на операцията срещу "Хамас" са били в центъра на разговорите във Вашингтон тази седмица - ситуация, обсъдена от Блинкен и съветника на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан с израелския министър на стратегическото планиране Рон Дермер.

Говорител на Белия дом заяви пред телевизията, че двете страни са обсъдили "преминаването към друга фаза на войната", която включва, наред с други неща, "максимално съсредоточаване върху важни цели на Хамас".

Страните засегнаха и хуманитарната ситуация и свеждането до минимум на щетите за цивилното население в хода на военните действия, освобождаването на заложниците, останали в Хамас, както и "планирането на постконфликтната ситуация в Газа", съобщи CNN.

Вашингтон иска Израел "да се оттегли от войната с висока интензивност, която води в Газа от почти три месеца, с повече от 20 000 жертви в ивицата", пояснява CNN.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ