Правителствата на САЩ и Великобритания са с най-ниско доверие сред държавите от Г-7

Правителствата на САЩ и Великобритания са с най-ниско доверие сред държавите от Г-7

В продължение на десетилетия много се говори и прави за „специалните отношения“ между Съединените щати и Обединеното кралство. Но през 2022 г. националните правителства на двете държави споделят друго, по-малко специално постижение – достигането на най-ниско доверие сред своите избиратели между останалите държави, членове на Г-7. Данните са от проучване на Gallup International, публикувано на страницата на агенцията.

Когато Gallup за първи път измерва националното доверие в правителствата по света преди близо две десетилетия, начело на администрацията в Белия дом беше Джордж У. Буш, а във Великобритания управляваше Тони Блеър. Тогава ръководените от тях правителства запазваха голямо доверие във вътрешен план. При това много повече, отколкото в почти всички останали страни от Г-7, а именно Канада, Франция, Германия, Япония и Италия. 

Но с наближаването на 2022 г.  нещата претъпяха обрат. Приблизително само един на всеки трима възрастни в Обединеното кралство (33%) и САЩ (31%) казват, че имат доверие в своите национални правителства. А този резултат ги поставя на дъното след страните от Г-7. Докато правителствата от двете страни на Атлантическия океан се бореха за доверие, други администрации в страните от Г-7 затвърдиха позициите си сред своите електорати. В Европа доверието в правителството на Италия почти се е удвоило от 2019 г. насам  - от 22% на 41% през 2022 г.  По подобен начин доверието във френското правителство нараства стабилно, откакто френският президент Еманюел Макрон дойде на власт -  от 37% през 2017 г. на 46% през 2022 г. През първата пълна година на Олаф Шолц като канцлер на Германия, той продължи тенденцията на Ангела Меркел за високи нива на доверие към правителството сред германците - 61%. Това е най-високото ниво на доверие в Г-7.

Въпреки че доверието в канадското правителство спадна от върховете си при идването на премиера Джъстин Трюдо, мнозинството (51%) запазват вяра в него. В Япония, която беше на последно място сред страните от Г-7 между 2007 и 2012 г., доверието в правителството оттогава се е удвоило до 43% през 2022 г.

Доверието в правителството на САЩ продължава да пада

През последните няколко години в САЩ се наблюдава рязък спад в доверието на обществото в националното правителство. През 2020 г. почти половината (46%) от възрастните в САЩ изразяват вяра в своето правителство, вероятно подсилена от ефекта на пандемията. Но след като президентът Джо Байдън встъпи в длъжност, доверието в правителството падна до 40% през 2021 г. и след това до 31% през 2022 г. Това е равно на най-ниските измервани нива на доверие към правителството на САЩ, откакто Gallup започва да проследява тази тенденция в световен мащаб през 2006 г. При това сравнено с други драстични спадове, измерени през 2013, 2016 и 2018 г. при бившите президенти Барак Обама и Доналд Тръмп.

Намаляването на доверието вътре в страната в правителството на САЩ, се наблюдава успоредно с намаляващите рейтинги на одобрение на световната сцена. Средното глобално одобрение за лидерството на САЩ спадна до 41% през 2022 г., което е спад от 45% през 2021 г. по време на първата година на управление на Байдън.

Сътресенията в Уестминстър може да размият границите

От другата страна на Атлантическия океан доверието на британците в тяхното национално правителство е сравнително ниско от 2019 г. насам. Но подобно на САЩ, доверието в Обединеното кралство също достигна почти рекордно ниско ниво през 2022 г., наравно с нивото през 2008 г. по време на финансовата криза. Тогава то е било 32%.

Политическата система на Обединеното кралство беше разтърсена от няколко големи събития през последните години, включително Брекзит, скандалът „Партигейт“ и честата смяна на министър-председатели. От 2019 г. Обединеното кралство е имало четирима министър-председатели, което е рекорд за такъв малък срок от време. Безспорно има връзка между одобрението на начина на ръководство и доверието към правителството като цяло.

Такава връзка, естествено, е налице и във Великобритания. Там от 2006 г. насам доверието в правителството е много по-високо сред онези, които одобряват начина на ръководството на Обединеното кралство. Но това се промени драматично през 2022 г., когато скандалът „Партигейт“се разрасна и многобройни истории за предполагаеми нарушения на правителството доминираха в заглавията на пресата. През 2022 г. доверието в правителството се срина, особено сред британците, които одобряваха ръководството на страната си (38%). Това е най-ниското ниво на доверие в света сред хора, които са одобрявали лидерството в страната си и може да бъде сравнено с  Ливан. След години на ясно разграничение, границата между доверието към правителството и одобрението на начина на ръководство в Обединеното кралство вече е размита. Това може да е повод за безпокойство за консерваторите, които са на власт от 2010 г. Това е проблем преди общите избори, които ще се проведат в края на следващата година.

САЩ и Великобритания са изправени пред решаващи избори, които ще се проведат около края на 2024 г. За държавите от двете страни на Атлантическия океан резултатите от изборите вероятно ще се окажат решаващи за това дали вярата на обществото в техните правителства може да бъде възстановена през следващите години или ще ерозира още повече.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ