Euractiv: Алиансът предлага съвет Украйна-НАТО, вместо ускорено приемане

Euractiv: Алиансът предлага съвет Украйна-НАТО, вместо ускорено приемане

Дипломатите от НАТО не виждат ускорено влизане на Украйна в НАТО като възможен вариант, но проучват начини Киев да поеме по пътя към членство в блока, включително чрез създаването на съвет Украйна - НАТО. Това съобщи в петък порталът Euractiv.

Според дипломати от НАТО, цитирани от портала, създаването на съвета ще бъде разгледано следващата седмица по време на среща на външните министри на страните от алианса в Осло. Очаква се органът да бъде стъпка към "укрепване на политическото партньорство".

Според Euractiv, Украйна може да стане пълноправен член на такъв орган, вместо да участва в срещите на НАТО като поканена страна, както е сега. В този случай Киев ще може да свиква съвет по свое усмотрение, както и директно да информира членовете на алианса за ситуацията в зоната на конфликта.

Събеседниците на изданието отбелязват още, че новият формат може да включва по-активен обмен на разузнавателна информация, съвместни учения, инвестиции в отбранителната индустрия, както и работа по оперативната съвместимост между въоръжените сили на Украйна и НАТО. Предполага се, че всичко това ще позволи на Украйна бързо да се доближи до стандартите на алианса, което е необходимо за присъединяване към него.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ