Финансовият министър на САЩ отива на визита в Китай

Финансовият министър на САЩ отива на визита в Китай

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън ще пътува до Пекин тази седмица, за да се срещне с високопоставени китайски служител, предаде Си Ен Би Си.

Министерството на финансите каза, че се очаква Йелън да обсъди редица макроикономически и финансови въпроси, а също така и как САЩ и Китай могат „отговорно да управляват отношенията си, да комуникират директно относно проблемните области и да работят заедно за справяне с глобалните предизвикателства“.

Високопоставен служител на американската администрацията каза пред репортери, че пътуването има за цел „да задълбочи и увеличи честотата на комуникацията между двете страни и да стабилизират отношенията, за да се избегнат недоразумения и да се разшири сътрудничеството, където може“.

Служителят обаче отбеляза, че администрацията на Байдън не очаква значителни пробиви по време на пътуването на Йелън. Министерството на финансите каза, че ще предостави допълнителни подробности за нейното пътуване на по-късна дата.

Китайската държавна телевизия CCTV потвърди, че Йелън ще бъде на посещение от 6 до 9 юли.

В реч през април Йелън очерта три икономически приоритета за отношенията между САЩ и Китай: осигуряване на интересите на националната сигурност, насърчаване на взаимноизгоден растеж и сътрудничество по глобални предизвикателства като изменението на климата и дълга.

Все пак Йелън подчерта през април, че САЩ няма да се поколебаят да „защитят свои жизненоважни интереси“. Тя обаче отбеляза, че тези мерки са „мотивирани единствено от опасения за нашата сигурност и ценности“ и не са предназначени да „спечелят конкурентно икономическо предимство“.

Висшият служител на администрацията повтори тази позиция в неделя, като каза: „Ние не се стремим да отделим нашите икономики, пълното прекратяване на търговията и инвестициите би било дестабилизиращо както за нашите страни, така и за световната икономика“.

Пътуването на Йелън идва броени седмици след като държавният секретар Антъни Блинкън се срещна с президента на Китай Си Дзинпин в Пекин. По време на срещата си Блинкън подчерта значението на икономическите отношения между двете нации. Той отбеляза, че растежът на големи икономики като Китай е в интерес на САЩ, но „не е в наш интерес да предоставяме технология на Китай, която може да бъде използвана срещу нас“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ