Може ли „доброто ченге“ Йелън да оправи отношенията между САЩ и Китай?

Може ли „доброто ченге“ Йелън да оправи отношенията между САЩ и Китай?

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън пристигнa в Китай като част от опитите за възстановяване на връзките между двете най-големи икономики в света, пише Би Би Си.

Това е второто посещение в Пекин на високопоставен служител на Вашингтон в рамките на два месеца. То идва след като отношенията между двете страни достигнаха ново дъно тази година.

Темите, които предизвикват спор между двете страни, варират от Тайван и Украйна до националната сигурност и продължаваща търговска война.

Посещението също така се случва дни след като Пекин заяви, че ще ограничи износа на два ключови метала, използвани за производството на компютърни чипове.

Неотдавнашните коментари на Йелън, че двете икономики могат да работят заедно, може да са от решаващо значение за пътуването, което ще включва първите й разговори с новия вицепремиер на Китай Хе Лифенг.

Преди визитата САЩ подчертаха важността страните „да управляват отговорно отношенията си, да комуникират директно относно проблемни области и да работят заедно за справяне с глобалните предизвикателства“.

Като част от продължаващите усилия за облекчаване на напрежението, Йелън също се срещна с китайския посланик в САЩ Сие Фън в понеделник за „откровена и продуктивна дискусия“.

Въпреки това „на посещението на Йелън не трябва да се залагат високи очаквания“, каза пред Би Би Си Уенди Кътлър, вицепрезидент на базирания в САЩ мозъчен тръст Asia Society Policy Institute. „Тя не е в състояние да поправи връзките, нито да отговори на китайските искания за премахване на контрола върху износа или тарифите.“

Визитата на Йелън идва само няколко седмици след посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин, по време на което той се срещна с президента Си Дзинпин и външния министър Цин Ган.

Блинкън беше най-високопоставеният служител на Вашингтон, посетил китайската столица от почти половин десетилетие.

Срещите бяха разглеждани като ключов тест за това дали двете страни могат да спрат по-нататъшното влошаване на отношенията си.

В края на пътуването си Блинкън каза, че макар че все още има големи проблеми между САЩ и Китай, неговата „надежда и очакване е, че ще имаме по-добри комуникации, по-добро ангажиране занапред“.

На следващия ден обаче президентът Джо Байдън нарече Си „диктатор“, което предизвика протести от Пекин. Въпреки че анализаторите казаха, че коментарът на Байдън е малко вероятно да има голям отрицателен ефект, той със сигурност не помага за подобряване на връзките.

В друг знак, че търговският спор между двете страни е далеч от разрешаване, Китай обяви тази седмица, че затяга контрола върху износа на два мета, които са от решаващо значение за производството на чипове. От следващия месец ще са необходими специални лицензи за износ на галий и германий от Китай, който е най-големият производител на метали в света.

Този ход следва усилията на Вашингтон през изминалата година да ограничи китайския достъп до някои модерни чипове. През октомври Вашингтон обяви, че ще изисква лицензи за компании, които изнасят чипове за Китай, използвайки американски инструменти или софтуер, независимо къде по света са произведени.

САЩ и Китай са изправени пред сложен набор от проблеми, каза Приянка Кишор от бизнес форума IMA Asia.

„Официалната реторика и посещенията на висши дипломати показват желание за установяване на работни политически отношения между двете страни. Но действията предполагат друго, като доминират политиките на око за око“, коментира тя.

Докато някои високопоставени фигури във Вашингтон призоваха САЩ да прекъснат напълно икономическите връзки с Китай, Йелън вероятно ще възприеме по-успокояващ подход. Очаква се тя да каже на колегите си в Пекин, че Вашингтон не възнамерява да отделя двете икономики.

Това е в съответствие с нейния мироглед, който е по-глобалистки от този на някои от нейните предшественици. „Пълното отделяне на нашите икономики би било катастрофално и за двете страни. Би било дестабилизиращо за останалата част от света“, подчерта тя в реч по-рано тази година.

„Бих казал, че е малко като добро ченге, лошо ченге. Блинкън е лошото ченге“, каза бившият главен икономист на Международния валутен фонд Кен Рогоф.

„И сега Йелън влиза в ролята на доброто ченге, опитвайки се да каже - вижте, знаете ли, имаме много общи неща. Нека да видим какво можем да направим заедно“, добави той.

В ролята си на държавен секретар Блинкън трябваше да повдигне някои трудни въпроси, като Тайван и Украйна, коментира Рогоф.

Той обаче предупреди, че това не трябва да се приема като знак, че  Йелън ще подходи меко към Пекин, тъй като е вероятно да окаже натиск върху китайските служители по редица въпроси, включително законите за интелектуалната собственост и достъпа до пазари.

Също така, докато някои фигури от двете страни зоват за отделяне на икономиките еим, реалността на взаимозависимостта може да се види в търговските данни.

Търговията между двете страни нарасна през 2022 г. за трета поредна година, като официалните данни показват, че Китай е изнесъл стоки на стойност над 536 млрд. долара за САЩ миналата година, докато стоки за 154 млрд.  долара са отишли в другата посока .

Но дори когато Вашингтон и Пекин се опитват да разрешат различията си, надвисва призракът на президентските избори в САЩ.

„Ако има второ управление на Байдън след 2024 г., на икономическия фронт очаквам разхлабване на много от търговските санкции и мита от ерата на Тръмп, по-специално тези, които са по-малко свързани с високотехнологичните сектори“, коментира Ерик Харуит, професор по азиатски науки в Хавайския университет.

„Въпреки това, ако Доналд Тръмп спечели изборите през 2024 г., всички залози отпадат“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ