Нетаняху успя да състави ново правителство на Израел

Нетаняху успя да състави ново правителство на Израел

Нетаняху успя да състави ново правителство на Израел

Бившият премиер на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че е постигнал сделка за съставяне на ново правителство след седмици на неочаквано трудни преговори с религиозни и крайнодесни коалиционни партньори, предаде Ройтерс.

„Успях (да сформирам правителство)“, написа Нетаняху в Twitter  минути преди крайния срок в полунощ, определен от президента Ицхак Херцог. Говорител на Херцог потвърди, че изявлението на Нетаняху е получено.

Консервативната партия „Ликуд“ на Нетаняху и подобни на него религиозно-националистически партии, близки до ултраортодоксалните и заселническите общности на Западния бряг, спечелиха комфортно мнозинство на изборите на 1 ноември, гарантирайки си 64 от 120-те места в парламента.

Но споразумението за съставяне на правителство беше възпрепятствано от спорове относно пакет от предложени закони по въпроси, вариращи от планови правомощия в Западния бряг до министерски контрол върху полицията.

Новото правителство, което Нетаняху трябва да представи в рамките на една седмица, ще встъпи в длъжност след година, в която се наблюдаваха най-високите нива на насилие на Западния бряг от повече от десетилетие, като повече от 150 палестинци и над 20 израелци бяха убити.

Едно стабилно правителство би било добре дошла промяна след бурен период, в който израелците отидоха до урните пет пъти за по-малко от четири години. Но седмиците на спорове показаха ясно, че коалицията все още може да бъде изправена пред значително вътрешно напрежение.

Включването в правителство на на хардлайнерите Итамар Бен-Гвир от ултранационалистическата партия „Еврейска сила“ и Безалел Смотрич, лидер на крайнодясната Партия на религиозния ционизъм, шокира палестинците и либералните израелци.

И двамата се противопоставят на палестинската държавност и подкрепят разширяването на израелския суверенитет върху Западния бряг. Това създава пречка към решението с две държави, резолюцията, подкрепена от палестинските лидери, Съединените щати и европейските правителства.

Бен-Гвир ще служи като министър на сигурността с власт над полицията, докато прозаселническата партия на Смотрич ще има контрол върху планирането на Западния бряг, което ще й даде широки правомощия върху живота на палестинците и ще отвори вратата за разширяване на израелските селища.

Бен-Гвир също така иска да поеме по-голям пряк контрол върху полицията със законодателство, което ще му даде пряка власт по политически въпроси, които обикновено се решават от полицейския комисар.

В същото време Арие Дери, ръководител на религиозната партия „Шас“, се кандидатира за министър на финансите, въпреки присъда за данъчни измами. Той ще поеме министерството за две години при споделено споразумение със Смотрич, който ще изпълнява първите две години от мандата на правителството.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ