Първи протести в Аржентина срещу икономическите политики на президента Милей

Първи протести в Аржентина срещу икономическите политики на президента Милей

Първи протести в Аржентина срещу икономическите политики на президента Милей

Хиляди хора излязоха по улиците на Буенос Айрес в първия голям протест срещу икономическите политики на новото аржентинско правителство, предаде Би Би Си.

Президентът Хавиер Милей обяви мерки, които включват съкращения на разходите и драстична девалвация на валутата.

Той също така подписа указ за икономическа реформа, който премахва ограниченията върху износа.

Шествието беше водено от групи, които представляват безработните. Полицейското присъствие бе засилено, за да спре протестиращите от блокиране на пътища.

Президентът Милей, който встъпи в длъжност преди по-малко от две седмици, обеща твърди действия срещу всички групи, които се опитват да осуетят плановете му с протести.

Правителството каза в понеделник, че хората, блокирали улици, могат да загубят правото си да получават държавни помощи.

„Това е мирна мобилизация“, каза в интервю за местно радио Едуардо Белибони, който ръководи лявата протестна група „Поло Обреро“, която първа свика демонстрацията.

„Не искаме никаква конфронтация. Не искаме никакъв вид сблъсък“, добави той.

В реч, излъчена по радиото и телевизията, президентът Милей описа подробно някои от 300-те мерки, наричайки ги „само първа стъпка към възстановяване“.

Те включват приватизация на държавни компании и дерегулиране на минната и други индустрии. Президентът каза, че ще отмени закона, регулиращ цените за наем на имоти.

„Целта е да тръгнем по пътя към възстановяването на нашата страна, да възстановим свободата и автономията на хората и да започнем премахването на огромния набор от регулации, които възпрепятстваха и спираха икономическия растеж в нашата страна“, каза Милей.

Миналата седмица правителството девалвира аржентинското песо с малко над 50 процента спрямо щатския долар Обменният курс беше променен от 391 песо за долар на 800 песо за долар.

От 2019 г. Аржентина поддържа своята валута изкуствено силна чрез строг контрол на движението на валутата.

Това спомогна за увеличаване на търсенето на щатски долари на неофициалния валутен пазар, при който песото се търгуваше на много по-нисък курс от официалното ниво.

Министърът на икономиката Луис Капуто също обяви дълбоки съкращения на публичните разходи, включително намаляване на субсидиите за гориво и транспорт и замразяване на разходите за някои големи държавни договори и реклама.

Аржентина се бори с нарастващата инфлация, като цените са се повишили с около 150% през последната година. Освен това страната има ниски парични резерви и висок държавен дълг, докато 40% от населението живее под прага на бедността.

Международният валутен фонд, на който Аржентина дължи 44 милиарда долара, нарече мерките „смели“ и каза, че те ще помогнат за създаването на среда за растеж на частния сектор.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ