Политическият бунт в Обединеното кралство заплашва управлението Риши Сунак преди решителен вот

Политическият бунт в Обединеното кралство заплашва управлението Риши Сунак преди решителен вот

Политическият бунт в Обединеното кралство заплашва управлението Риши Сунак преди решителен вот

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак се опитва днес да укрепи отслабващия си контрол върху властта, търсейки подкрепа от депутатите от собствената си Консервативна партия за законопроект за депортирането на търсещи убежище от Острова към Руанда, пише Си Ен Би Си.

Сунак позиционира основния си законопроект като „най-строгия имиграционен закон на Обединеното кралство“ в опит да потуши несъгласието и да спечели подкрепата на твърдолинейните тори. Мнозина обаче настояват, че плановете не са достатъчно стабилни и ще бъдат изправени пред нови правни блокажи.

Първоначалният план на премиера за депортиране на търсещи убежище в Руанда беше отхвърлен миналия месец, след като Върховният съд постанови, че африканската страна е опасно място за изпращане на хората, които пристигат във Великобритания с малки лодки.

Ревизираният законопроект, наречен „законопроектът за безопасността на Руанда“, беше представен миналата седмица като спешно законодателство, което да отмени вътрешното и международното законодателство в знак, че става все по-определяща характеристика на ръководството на Сунак.

Той е изправен пред първия си парламентарен тест тази вечер, когато членовете на парламента ще имат възможност да го обсъдят мярката и да я подложат на вот. Дискусиите ще започнат в 19:00 часа местно време.

Сунак се стреми да намери повече подкрепа преди гласуването, като организира поредица от срещи с депутати, включително среща на високо равнище за закуска на „Даунинг стрийт“. Но той е изправен пред трудна битка, тъй като представители на различни лагери в партията изразяват опасения относно законопроекта. По-умерените консерватори  са загрижени, че Великобритания нарушава задълженията си за правата на човека, докато по-десните членове на партията смята, че плановете няма да успеят да спрат нелегалните пристигащи.

Той има за цел както да гарантира, че членовете на партията ще гласуват, така, че те гласуват в подкрепа на законопроекта. Законопроектът все още ще подлежи на по-късни кръгове на одобрение, включително в Камарата на лордовете.

Текущото работещо мнозинство на консерваторите в Камарата на общините е 56. Като такова, ще са необходими само около 30 консервативни депутати, които да гласуват заедно с опозицията, за да пропадне законопроекта.

Представител на торите е казал пред Би Би Си, че се очаква повече от 20 консерватори да се разбунтуват срещу законопроекта. Поражението би било голям срам за Сунак, който превърна спирането на лодките с нелегални мигранти в един от най-големите си приоритети, и значително би отслабило авторитета му над неговата партия.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Кейр Стармър, който води в социологическите проучвания, каза във вторник, че ще гласува против законопроекта, описвайки го като „трик“ и казвайки, че неговата партия ще използва парите, за да засили трансграничната охрана за справяне с бандите за трафика на хора.

Досега правителството е платило 240 милиона паунда на Руанда, въпреки че все още не е изпратен в страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ