Премиерът на Испания обяви предсрочни избори на 23 юли

Премиерът на Испания обяви предсрочни избори на 23 юли

Премиерът на Испания обяви предсрочни избори на 23 юли

Испанският премиер Педро Санчес заяви в понеделник, че на 23 юли ще има предсрочни избори. „Информирах държавния глава крал Филип VI за решението си да свикам заседание на Съвета на министрите тази вечер за разпускане на Генералните кортеси /двукамарния парламент/“, каза той. Според премиера "изборите ще се проведат в неделя, 23 юли".

Консервативната Испанска народна партия (НП) води на регионалните избори в неделя в повечето автономни общности. Това показва публикуваното в понеделник преброяване на почти всички бюлетини.

Парламентарни избори се проведоха в 12 от 17 региона на Испания. НП успя да спечели в автономните области Арагон, Балеарските острови, Валенсия, Кантабрия, Мадрид, Мурсия и Риоха. В Астурия, Кастилия-Ла Манча и Канарските острови Испанската социалистическа работническа партия, водена от настоящия премиер Педро Санчес, е начело. В парламента на Естремадура НП и и социалистическата партия получават равен брой места, в Навара печели партията „Съюз на народа на Навара“. Въпреки победата, в някои случаи политическите сили ще трябва да преговарят с други партии за евентуална подкрепа за формиране на регионални правителства. Засега се очаква постът кмет на Мадрид да бъде запазен от представителя на НП Хосе Луис Мартинес-Алмейда. В Барселона Ксавие Триас спечели, изпреварвайки досегашния кмет Ада Колау.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ