Северна Корея заплаши да удари US бази и самолетоносача „Роналд Рейгън“

Северна Корея заплаши да удари US бази и самолетоносача „Роналд Рейгън“

Северна Корея заплаши да удари US бази и самолетоносача „Роналд Рейгън“

Северна Корея отправи заплаха днес да нанесе "най-мощния и най-бърз първи удар" срещу стратегически съоръжения на САЩ, разположени на Корейския полуостров. „Нашият най-мощен и незабавен първи удар ще бъде дори срещу големи бази на САЩ на и около Корейския полуостров, да не говорим за способностите за „разширено възпиране“, използвани от САЩ като „психотропен агент“ за своите сателити“, се казва в статията на местната информацонна агенция KCNA.

Коментарите на севернокорейската агенция са в отговор на ученията между Южна Корея и САЩ, в които участва американският самолетоносач „Роналд Реъгън“.

„Продължителното прехвърляне на различни ядрени стратегически оръжия от Съединените щати на Корейския полуостров, където има постоянна възможност за военен сблъсък, е открита военна провокация, водеща ситуацията до необратима катастрофална ситуация“, каза Пхенян.

Според държавната агенция, въоръжените сили на КНДР „последователно ще потискат и отблъскват безразсъдните опити на Съединените щати и техните поддръжници да отприщят ядрена война на Корейския полуостров“ и ще изпълняват „важната мисия за защита на суверенитета, териториалната цялост и ядрото интересите на държавата, осигуряващи мир и стабилност на Корейския полуостров и в региона“.

„САЩ трябва да разберат, че огромните им стратегически активи са навлезли в твърде опасни води“, отбелязва агенцията. Ядреният самолетоносач „Роналд Реъгън пристигна във военноморската база в Пусан, Южна Корея, в четвъртък.

„Посещението е ключова демонстрация на разширеното възпиране на САЩ в действие и ще бъде възможност за укрепване на позицията на съвместната отбрана за незабавен, съкрушителен и решителен отговор на продължаващите провокации на Северна Корея“, казва командирът на южнокорейския флот Ким Мюнг Су пред агенцията Yonhap.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ