Шефът на BBC подаде оставка след скандал за назначението му и заем за Борис Джонсън

Шефът на BBC подаде оставка след скандал за назначението му и заем за Борис Джонсън

Шефът на BBC подаде оставка след скандал за назначението му и заем за Борис Джонсън

Председателят на Управителния съвет на BBC /British Broadcasting Corporation/ Ричард Шарп подаде оставка след разследване на назначението му през 2020 г. Съобщение за това е публикувано на сайта на BBC.

67-годишният Шарп обяви оставката си, след като беше публикуван доклада на разследващия адвокат Адам Хепинстейл. В документа адвокатът заключава, че Шарп е нарушил „кодекса за назначаване на публични длъжности“, когато е бил задействан в схема за получаване на кредите от тогавашния премиер на Великобритания Борис Джонсън.

Вестник „Sunday Times“ писа, че Шарп, който е бивш банкер в Goldman Sachs, е бил привлечен в края на 2020 г. в кампания за осигуряване на заем  за Борис Джонсън в размер на £800 000. Медията пояснява, че това се е наложило заради големите разходи на тогавашния премиер -  ремонт на офиса на "Даунинг стрийт" и необходимост да издържа многото си деца.

Няколко седмици след като Джонсън получава заем от банката, Шарп е одобрен за председател на Управителния съвет на BBC. Според самия Шарп това е станало "непреднамерено". Той също така отрече своето участие в съдействието за отпускането на съответния заем. Преди това Джонсън беше критикуван в парламента, че харчи пари на данъкоплатците за свои любовници. „Британският народ няма да търпи повече от това“, заяви лидерът на либералдемократите сър Ед Дейви пред „Guardian“. „Всичко, до което се докоснат консервативните политици, се превръща в каша. Те не са подходящи да управляват нашата велика страна“, добави той.

Според него на Джонсън „никога не е трябвало да бъде позволено да назначи Ричард Шарп на тази висока позиция“ и че Сунак вече е трябвало да го уволни. „Нуждаем се от строг, прозрачен и независим процес за назначаване на следващия председател на BBC, включително гласуване за потвърждение от междупартийната комисия по култура, медии и спорт на парламента, отчитат опозиционните политици.

Луси Фрейзър, държавен секретар по въпросите на културата, медиите и спорта, е писала на Ричард Шарп, като заявила, че разбира и уважава решението му. „BBC е велика национална институция. През последните 100 години тя докосна живота на почти всеки в Обединеното кралство и играе уникална роля в нашето културно наследство. Уважава се в световен мащаб, достигайки до стотици милиони хора по света“, пише тя.

Ричард Шарп има много приятели ,докато заемаше поста шеф на ВВС, произтекъл от тези уютни отношения и това го устройваше много добре, пише „Cuardian“. За някои от тези приятели – като Сам Блайт, канадският бизнесмен, бонвиван и далечен братовчед на Борис Джонсън – Шарп говори, че познава, след като е напуснал Оксфордския университет „преди около 40 години“. Други, като Джонсън, който се възползва от гаранционен механизъм за заем от £800 000 чрез Шарп, са по-скорошни в създаването на приятелство. Според изданието то е породено от споделена политика и съвместната решимост на двамата мъже да изместят Кен Ливингстън от поста му на кмет на Лондон през 2008 г. След това за Шарп следва контактът му с Риши Сунак. За Сунак, „току що завършил университета“, Шарп е финансов идол в Goldman Sachs в началото на 2000-те. Възрастният мъж веднъж беше посъветвал министър-председателят, че не е подходящ за „мръсната“ работа като политиката.

Това са кръговете, част от които Шарп винаги е бил. Приятели, които си помагат. Те обаче изглежда не успяха да помогнат на Шарп в петък, когато той обяви, че се оттегля заради нарушението на „Кодекса за назначаване на публични длъжности“, завършва публикацията си „Guardian“ .

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ