Си Дзинпин отива на тридневна визита в Русия следващата седмица

Си Дзинпин отива на тридневна визита в Русия следващата седмица

Си Дзинпин отива на тридневна визита в Русия следващата седмица

Китайският президент Си Дзинпин ще бъде на посещение в Русия от 20 до 22 март, съобщи китайското министерство на външните работи, цитирано от Си Ен Би Си.

Това е първото посещение на Си в Русия след решението на Владимир Путин за нахлуване в Украйна в края на февруари миналата година.

Двамата лидери се видяха за последно в Самарканд, Узбекистан през септември, когато се проведе срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество.

Министерството на външните работи на Китай съобщи, че посещението е по искане на руския президент Владимир.

Очаква се двамата лидери да обсъдят по-нататъшното китайско-руско сътрудничество, съобщиха от Кремъл, като добавиха, че „ще бъдат подписани важни двустранни документи“.

Визитата идва в момент, когато Китай отново призова за прекратяване на огъня  Украйна и за провеждане на мирни преговори, които да сложат крайна конфликта, започнал преди малко повече от година. 

В края на февруари Пекин представи мирен план за Украйна в 12 точки, като той предвижда отмяна на западните санкции срещу Русия, въвеждането на мерки за гарантиране на сигурността на ядрените обекти в Украйна, отварянето на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни и предприемането на действия за възобновяването на износа на зърно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ