Обвиняват Меркел, че позволява на Ердоган да изнудва ЕС

Обвиняват Меркел, че позволява на Ердоган да изнудва ЕС

Обвиняват Меркел, че позволява на Ердоган да изнудва ЕС

Германски политици обвиниха Ангела Меркел, че дава Европа в ръцете на Турция и позволява на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да изнудва ЕС, съобщават европейски медии.

„Не съм против разговорите с Турция, но мисля, че е опасно да станем толкова зависими от Анкара“, заяви Хорст Зеехофер, лидер на баварската консервативна ХСС, съюзник на ХДС на Меркел. Подобна е позицията и на радикалната левица и на зелените.

Съпредседателят на екологичната партия Сем Йоздемир, син на турски имигранти, коментира пред „Велт ам Зонтаг“, че споразумението с Турция излага Европа на риск от шантаж и добавя, че в голяма степен Меркел носи отговорността за ситуацията.

Това мнение споделя и лявата Сахра Вагеннехт. Според нея Ердоган се чувства освен това по-уверен да потъпква човешките права.

На този фон „Шпигел“ цитира работен документ на министерството на финансите, че бежанците ще струват на Германия 93,6 млн. евро до края на 2020 г. Сметките включват мерките за интеграция и настаняване на мигрантите, както и помощите за развитие в бъдеще на страните, от които те идват. В същото време в Германия тече спор между федералното правителство и провинциите как да си поделят тези разходи.

По официални данни през миналата година в Германия са пристигнали 1,2 млн. миранти, от които 800 хил. са останали в страната. Министерството на финансте очаква тази година да пристигнат нови 600 000, 400 000 – догодина и по 300 000 всяка следваща година до 2020.

Трудно е да се каже дали прогнозата ще се оправдае, тъй като в момента потокът мигранти намалява, отбелязва „Монд“. На гръцките острови пристигат по стотина души всекидневно срещу около 2000 през февруари. В Германия броят на регистрираните е паднал под 20 000 през март срещу 250 000 месечно в пика на кризата миналата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ