Българското правителство се обяви за запазването на териториалната цялост на Македония

Българското правителство се обяви за запазването на териториалната цялост на Македония

Запазването на териториалната цялост на Република Македония и нейната политическа стабилност. Около тези позиции се обединиха участниците в провелото се днес  извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет заради напрежението в Македония, където 8 полицаи загинаха при операция срещу албански въоръжени бойци в Куманово, провела се през почивните дни.

Необходимо е да се възстанови диалогът между управляващи и опозиция, защото липсата му създава условия за дестабилизация. От ключово значение е и запазването на гражданския и етническия мир в страната, заключиха участниците в Съвета по сигурността.

В условията на вътрешнополитическа криза са необходими отговорни действия от страна на правителството, за да бъде върнато доверието на гражданите в работата на институциите. Има спешна необходимост от възстановяване на върховенството на закона, за което носи отговорност преди всичко правителството на страната, се казва още в позицията на Министерски съвет.

Република Македония се стреми към членство в ЕС, което минава през тежки реформи. Те са спешни и само чрез тях може да бъде гарантирано изграждането на правова държава. Именно липсата на реформи бави започването на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.

България не може да се меси във вътрешните работи на Македония, но е готова да окаже помощ, както по двустранна линия, така и в рамките на усилията на Европейския съюз, допълват от Министерски съвет.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ