Създадоха парламентарна комисия за промени в Конституцията

Създадоха парламентарна комисия за промени в Конституцията

Депутатите одобриха създаването на парламентарна комисия, която да работи по промените в Конституцията. Народното събрание одобри предложението с 118 „за“, „въздържал се“ 14 и „против“ гласуваха 4 депутати, съобщи „Фокус”.

Във вторник в деловодството на парламента бяха внесени промените в Конституцията с подписите на 132 депутати от парламентарните групи на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и 8 депутати от БДЦ.

Промените в Конституцията се предприемат, за да се осъществи планираната съдебна реформа. С предвидените промени се дава възможност на главния прокурор да представя доклади за прилагането на закона на политики и резултати за противодействие на престъпността. Друга съществена промяна заложена там е разделянето на Висшият съдебен съвет на две колегии –съдебна и прокуроро-следователска, както и намаляването на мандата на магистратите на четири години. В съдийската колегия ще има 13 членове, а в прокурорската 12 членове.

Друга важна промяна е, че министърът на правосъдието ще председателства пленума на ВСС. Предвижда се и разделяне на инспектората на ВСС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ