1080 сигнала за нарушения на изборното законодателство са постъпили в МВР

1080 сигнала за нарушения на изборното законодателство са постъпили в МВР

1080 сигнала за нарушения на изборното законодателство са постъпили в МВР

1080 сигнала до момента са постъпили в МВР за нарушения на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Това обяви на брифинг министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. 

635 от сигналите са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции. За сравнение, през същия период на предизборната кампания през 2019 г. са получени 431 сигнала. Образуваните досъдебни производства са 142, а през 2019 г. 44 броя. Цената на един глас варира между 40 и 150 лв., обясни вътрешният министър. 

Най-много са постъпилите сигнали от Бургас, следван от Варна, Монтана, Враца и София, каза главният секретар на МВР Живко Коцев. По-голямата част от образуваните наказателни производства са за търговия с вот в полза на различни политически партии и кандидати. Схемите са добре известни: обещания за осигуряване на работа, опрощаване на дългове, вересии, обещания за дърва за огрев. 

Около 15 500 служители на МВР ще обезпечат охраната на изборните секции, добави Коцев. 

"От началото на тази година са предотвратени около 165 000 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница", каза още министър Стоянов.

По думите му, австрийските власти са дали висока оценка за охраната на външната граница на ЕС. "МВР като институция си е свършило работа, остава българското правителство и ЕС да направят всичко възможно и да накарат Австрия да спазва договорните отношения в ЕС", допълни Стоянов по темата за членството на страната в Шенген.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ