България

Политика

|

Общество

|

Актуализацията на държавния бюджет влиза в парламента следващата седмица

Актуализацията на държавния бюджет влиза в парламента следващата седмица

Актуализацията на държавния бюджет влиза в парламента следващата седмица

Актуализацията на държавния бюджет ще бъде внесена в парламента следващата седмица. Това заяви министърът на финансите Асен Василев пред Парламентарната комисия по бюджет и финанси. "С нея ще бъде обособен допълнителен фонд от 400 млн. лева за общините, с които ще бъдат финансирани техни готови проекти за ВиК, улично осветление и ремонт на пътища", уточни Василев.

Еврото може да бъде прието в България от началото на 2024 година, но трябва да се направят промени в над 100 закона, включително и в Закона за БНБ, посочи той.

"Вторият въпрос, свързан с приемането на еврото, е инфлацията. У нас тя се движи изпреварващо спрямо другите страни в ЕС, защото енергията и храните са с по-голям дял в потребителската кошница, отколкото в другите европейски държави. При тези стоки имаше сериозно поскъпване. Ние виждаме, че при енергията инфлацията вече е овладяна, а поскъпването на храните - почти. Имаме вторични ефекти при облеклата, обувките и транспорта, но се надяваме в следващите месеци и там да овладеем инфлацията. Освен това във втората половина на годината ще мерим поскъпването от по-висока база", коментира финансовият министър.

Държавата не може да намали ефекта от инфлацията, внесена през горивата, каза Василев. Цената на природния газ по съществуващите договори се вдигна за една година четири пъти. Няма бюджет в света, който да издържи на подобен натиск, изтъкна министърът. 

За цената на електроенергията се прилага компенсационна схема. Цената на тока за бизнеса е същата като септември миналата година, а за домакинствата тя е без промяна от юли 2021 г.

"Ние сме страната с най-ниските акцизни ставки на горивата. Не са повишавани данъците, освен това е ограничен и монополният натиск", каза Василев по повод борбата с инфлацията и за подкрепата за хората и за бизнеса. 

България вече никога няма да преговаря с "Газпром" за доставки на синьо гориво в България, защото е ненадежден партньор, каза още министърът на финансите Асен Василев пред Комисията. Договорът на "Булгаргаз" с руската компания изтича в края на годината.

Василев отговори на въпроси кога правителството ще поднови договорите с руската компания. Той посочи, че договорът с "Газпром“ не е прекъсван от страна на България, а доставките на природен газ са едностранно спрени от Русия. По думите му, "Булгаргаз" редовно напомня на "Газпром", че не изпълнява договорите.

"Ако сега подпишем договор с "Газпром" и те го спрат през февруари, ние ще останем без природен газ за индустрията и без парно за домакинствата", посочи Василев. Според него Русия спира доставките на природен газ с претенции за плащане в рубли за страни, които са с малко потребление и със скоро изтичащи договори.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ