Австрия ще ни подкрепи за исканите 2 млрд. евро за усилване на охраната на границата ни

Австрия ще ни подкрепи за исканите 2 млрд. евро за усилване на охраната на границата ни

Австрия ще ни подкрепи за исканите 2 млрд. евро за усилване на охраната на границата ни

Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за усилване на охраната на границата ни. Това стана ясно при посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер, който у нас по покана на президента Румен Радев. Двамата днес посетиха българо-турската граница край Елхово.

"Защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия. Затова сме изключително благодарни на усилията, които българската страна полага, за да защитава тази граница. Но благодарността само не е достатъчна. Трябва да има активни действия по осъществяването на това партньорство", подчерта австрийският канцлер.

Нехамер добави, че Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за закупуването на още технически средства, хеликоптери, високопроходими автомобили и подобряване на инфраструктурата в граничния район. 

Според него обаче, въпреки усилията, които страната ни полага, присъединяването на България и Румъния към Шенген трябва да се случи едва след като се укрепи допълнително защита на границата, намалеят установените мигранти във вътрешността на Шенген и се предприемат конкретни мерки от страна на ЕК по ускоряване на процедурите за политическо убежище и репатриране.

Българският президент Румен Радев не се съгласи с тезата на Нехамер за Шенген. "Напълно разбирам и уважавам позицията на канцлерът Нехамер. Като държавен ръководител неговият първи приоритет е сигурността на неговата страна и сигурността на неговите съграждани. Но и споря с него за следното – това, че Шенген не функционира пълноценно в централна Европа, че между държавите се въвежда граничен контрол, не означава, че България и Румъния трябва да стоят извън Шенген. Ние сме развили способности и доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС и то по-добре от редица Шенгенски държави. Шенген олицетворява една от най-значимите ценности на съюза – свободата на движение", посочи Радев.

"Системата на Шенген се намира в голяма криза. Ако тя функционираше, това би трябвало да означава, че вътре в това пространство не би трябвало да има граничен контрол. Но реалността е различна. От 2015 Германия въведе отново граничен контрол на границите си с Австрия и Чехия. Чехия за първи път в историята си въведе контрол на границата си със Словакия. Австрия контролира с граничари от полицията и служители на армията границата със Словакия, Унгария и Словения. Това дефакто очертава този голям проблем, който може да решим само заедно", каза Нехамер. 

Австрийският канцлер изказа най-сърдечни съболезнования на близките на българските гранични полицаи, загубили живота си в изпълнение на служебния си дълг. 

Според Нехамер, трябва да има общоевропейски промени в законодателството, които да позволят на полицейските служители да действат бързо и ефективно и обща политика за отблъскване на миграцията.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ