БСП и "Възраждане" искат по-тежки наказания за нарушителите на пътя

БСП и Възраждане искат по-тежки наказания за нарушителите на пътя

БСП и "Възраждане" искат по-тежки наказания за нарушителите на пътя

БСП и "Възраждане" настояха правната комисия на Народното събрание да разгледа предложените от тях промени в Наказателния кодекс за по-тежки наказания за нарушителите на пътя.

Докога ще гледаме безучастно всеки ден по пътищата на България да се избиват хора от пияни и дрогирани безотговорни шофьори, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова и призова председателят на НС Росен Желязков да включи в програмата на комисията промените, внесени от левицата.

"Прокуратурата си измива ръцете с Народното събрание, казва законът е лош, не можем тия хора да ги осъдим. Предложили сме да няма условни присъди, да се отнемат моторни превозни средства и собственост", каза Нинова. Тя добави, че са предложили и увеличение на наказанията за трафиканти и превозващи мигранти.  

Настояваме нашият законопроект за промени в Наказателния кодекс също да бъде разгледан, ако въобще има разглеждане днес в правната комисия на законопроекти, свързани с убийствата на пътя, заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на "Възраждане" Петър Петров. 

От "Възраждане" предлагат драстично увеличение на наказанията лишаване от свобода в случаите на нанасяне на телесна повреда или смърт на пътя. Второто им предложение е за конфискация, както и за временно отнемане за срок от 1 до 5 години на автомобилите на пияни, на дрогирани водачи, на шофьори, движили се с изключително висока скорост, и такива, които управляват без шофьорска книжка.

"При такива убийства, каквото видяхме само преди дни на двама души, следва да чуем призивите на обществото и да завишим драстично тези наказания. В противен случай чувството за безнаказаност в извършителите ще продължава да вирее. "Колите убийци" трябва да бъдат извън пътя", добави Петров. 

"Още вчера, когато постъпи вашето искане, съм разпоредил на правна комисия да бъдат включени за разглеждане двата ваши законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Това нещо ви е съобщено сутринта на Председателски съвет, бях уведомен, че вие сте уведомена за това нещо. Ако не сте била уведомена, ето от мен получавате отговор на въпроса", обърна се председателят на парламента Росен Желязков към Корнелия Нинова. 

Междувременно, столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди да се възстанови работата на светофарите през нощта на бул. "Сливница" в София след катастрофата там, при която загинаха двама души.

"Независимо от всякакви правила и комисии, аз категорично разпоредих, да се възстанови работата на светофарите през нощта на бул. "Сливница". Абсурдно е да гледаме как децата ни умират по пътищата, и че истинският убиец е високата скорост. Булевардите са се превърнали в скоростни писти. Чакам съответните процедури да минат и да се възстанови дейността на светофарите и по другите булеварди. Готови сме да закупим и дарим на КАТ допълнителни камери за засичане на скоростта", посочи Фандъкова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ