ДАНС не е установила каквито и да е следи за руски капитали в Gemcorp и IP3

ДАНС не е установила каквито и да е следи за руски капитали в Gemcorp и IP3

ДАНС не е установила каквито и да е следи за руски капитали в Gemcorp и IP3

Абсолютно не е вярно, че има връзка между Gemcorp и олигарси от Русия. Към датата на подписване на меморандума 23 март ДАНС не установява каквито и да е следи, че има руски капитали в Gemcorp и IP3. Всякакви интерпретации, че там са капиталите на Путин, не отговарят на истината. Това заяви в ефира на БНТ председателят на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството меморандум Емил Георгиев.

По думите му, меморандумът е необвързващ, демонстрира намерение. Неговото прекратяване не предизвиква никакви правни и финансови ангажименти към фирмите.

"Не видях никакви елементи на заплаха за националната сигурност, не видях и никаква секретност в този доклад", категоричен е Георгиев. Той отрече да е предоставена информация за наши предприятия. В никакъв случай не се приватизира българската енергетика, потвърди той.

"Като председател на временната комисия, запознавайки се с всички доказателства и доклада на ДАНС, няма нищо интересно, което да разбуни обществените и политическите страсти. Усещайки, че влизат в предизборна ситуация, някои хора се опитаха да използват този меморандум, който дебело подчертавам - той е необвързващ меморандум за сътрудничество", каза Георгиев.

Той припомни как се е стигнало до неговото подписване. На 15 февруари американската бизнес асоциация организира работна вечеря във връзка с посещението на делегация от България, начело с вицепремиера Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов. На нея присъства посланикът на САЩ и посланикът на България в САЩ, както и представители на 20 фирми, между които Gemcorp и IP3. Целта е да се установят бизнес контакти в областта на търговията, енергетиката и преминаваме към зелена икономика. На 11 март генералният директор на IP3 е на посещение у нас, за да се разширят тези контакти. Водят се разговори и се стига до предложението да се подпише меморандум за съвместна дейност.

Георгиев заяви, че не знае кой е лобирал, като това не може да се разбере от доклада на ДАНС, но поканата е от американската бизнес асоциация. Обясни също, че не е ясно как са водени контактите и разговорите.

Водещият в този необвързващ меморандум е министърът на енергетиката, той го е подписал.

След скандала в публичното пространство и обществения натиск генералният директор адмирал на IP3 Майкъл Хюит отново пристига у нас и отказва да комуникира с българското правителство по тази тема. Вследствие на това правителството решава да прекрати меморандума.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ