ДБ ще решат за преговори с БСП, след като стане ясно името на кандидат-премиера

ДБ ще решат за преговори с БСП, след като стане ясно името на кандидат-премиера

ДБ ще решат за преговори с БСП, след като стане ясно името на кандидат-премиера

"Демократична България" ще вземе решение дали да подкрепи кабинет с третия проучвателен мандат на БСП, едва след като стане ясно името на кандидата за премиера. Това обяви пред журналисти съпредседателят на ДБ Христо Иванов. 

"Доколкото нашето очакване е третият мандат да се разглежда като общ мандат, който да съставлява втори опит за първи мандат на "Продължаваме промяната". Тоест, да се излъчи кандидат за премиер на ПП, програмата, която беше договорена в рамките на усилията за първи мандат, да бъде използвана за основа и то естествено мандатът да бъде по-скоро общ, колективен мандат, отколкото някой да се опита да наложи своята идеологическа визия за него. И на база на тези критерии нашият Национален съвет ще вземе окончателно решение, ако и когато има излъчен кандидат-премиер", посочи Иванов. 

Според Иванов най-голямата пречка са разногласията между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". Ако те бъдат преодолени, има шанс да се формира кабинет.

ДБ нямат проблем, ако Асен Василев бъде номиниран за кандидат за премиер, ще подкрепят и Бойко Рашков да оглави Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). 

В отговор на въпрос той призна, че имат проблем с това, че мандатът е на БСП. "За нас ще бъде много важно до каква степен третият мандат ще бъде изпълняван като мандат - кризисен, който не е политически, който е колективен", отбеляза Иванов. Той посочи, че Националният съвет на "Да, България" е бил доста труден, затова отново призова мандатоносителя за максимална неутралност. "Колегите от ДСБ и "Зелено движение" тепърва ще вземат своето решение и тогава ще имаме консолидирано решение на "Демократична България", добави Иванов.

На въпрос във връзка със запис в изработената управленска програма за подновяване на преговорите с "Газпром", Христо Иванов призова "да не четем неща между редовете, които не фигурират, и да оставим тези текстове, които са договорени, да бъдат прилагани от Министерски съвет, който да бъде излъчен". Да не се опитваме в рамките на коалиционните преговори да водим и преговори за доставка на газ, защото няма да стане нито едното, нито другото, апелира той. По думите му, по същия начин стои и въпросът със записа във връзка с експулсирането на руски дипломати. Нека да оставим професионалната дипломация да се занимава с този въпрос, каза той и посочи, че връщане назад по тази тема означава огромно национално унижение, което никой не може да си позволи да направи, каквото и да мисли за това решение. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ