Делян Добрев прогнозира, че ще има период от около 2-3 месеца без компенсации за горивата

Делян Добрев прогнозира, че ще има период от около 2-3 месеца без компенсации за горивата

Делян Добрев прогнозира, че ще има период от около 2-3 месеца без компенсации за горивата

Компенсацията за битовите потребители заради високите цени на горивата обсъжда днес комисията по енергетика в парламента. Предлага се тя да продължи след края на ноември, като за всеки зареден литър гориво 1 лев да се връща във Фонда за енергийна сигурност, а след това сумата да се разпределя към бензиностанциите, които да намаляват крайната цена за потребителите. 

Предложението на ГЕРБ-СДС влиза за втори път в Комисията по енергетика след като в началото на ноември беше оттеглено, за да бъде оформено в законопроект. Междувременно, от Българската газова асоциация внесоха възражение срещу законопроекта на ГЕРБ. От бранша смятат, че с промени в Закона за енергетиката, скрити в преходните и заключителни разпоредби, ще се унищожи свободния пазар на газ, предава БНР. 

Компенсацията от 25 стотинки работи, но е крайно недостатъчна. Това коментира за БНР председателят на енергийната комисия и вносител на законопроекта Делян Добрев. "След няколко дни свършват и 25-те стотинки. Ако няма нов механизъм, няма да има дори 25 стотинки, добави той и прогнозира, че ще има един период вероятно около 2 месеца, може би 3 месеца, преди схемата за компенсации за заработи отново. 

"От ГЕРБ вече почти година твърдят, че горивото се надписва с 1 лев и това вече се признава от всички – става въпрос за милиарди, които се вземат от българските потребители. И това го признава както служебният кабинет, така и всички останали партии в парламента, включително партията на промяната", посочи Добрев. 

В предаването "Преди всички" председателят на енергийната комисия поясни, че предлагат всеки, който преработва руски нефт в България, да внася разликата между цената на "Брент" и "Уралс" във Фонда за енергийна сигурност, откъдето всеки месец парите ще се превеждат към НАП, а оттам – към бензиностанциите по старата схема с 25 стотинки. 

Преимуществата на това предложение са, че то не зависи от бюджета и не зависи от това дали ще има правителство или не, не зависи и от добрата воля на компаниите "Лукойл" и "Литаско", посочи Добрев. По думите му, 700-те милиона, които обяви служебният кабинет като бъдещи приходи от данъци на "Лукойл" са малко.

"Ние сме разчели, че по нашия метод в бюджета могат да влязат над милиард и половина и затова компенсацията ще бъде 1 лев. Ако е 700 милиона, то бъде 50 стотинки компенсацията. Но по-големият проблем е, че тя зависи изцяло от това каква печалба обявят "Лукойл Нефтохим" и компанията "Литаско", която уж ще се регистрира сега в България. По никакъв начин не можем да контролираме какъв финансов резултат ще покажат двете компании за следващата година", добави Делян Добрев. 

Парламентарно време за разглеждане на законопроект има, въпросът е дали ще има политическа воля да се изземат тези свръхпечалби. Който и вариант да се приеме, ще има един период вероятно около 2 месеца, може би 3 месеца, преди схемата за компенсации за заработи отново, прогнозира Добрев. 

Възражения срещу законопроекта на ГЕРБ изразяват от Българската газова асоциация, заради отмяната на програмата за освобождаване на природен газ.

"Тази програма означава, че държавният търговец "Булгаргаз" ще дава евтин газ на една шепа търговци, които ще му слагат голяма надценка и ще го продават на пазарните цени. Ние сега казваме – този газ вече е много скъп, не може "Булгаргаз" да се позволи да дава евтин газ на шепа търговци, които да си пълнят гушите от тази работа. Тези търговци вече няма да могат да правят свръхпечалби на базата на евтината цена от държавното дружество. Какъв лобизъм, при положение че вземаме печалбите от едни компании и ги разпределяме на всички потребители? Когато спрем тази програма, "Булгаргаз" няма да дава една част от евтиния газ на една шепа търговци, а ще я отрази в цената. И цената за всички потребители ще падне с 10 до 15%. Лобизмът е в тази шепа търговци, които досега са печелили милиони на година, които сега ще преразпределим на всички потребители чрез по-ниската цена", изтъкна Делян Добрев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ